Artiklar

Läsvärda artiklar för din privatekonomi

sparra

Spärra dig själv från att ta nya lån

11/25/2021

Det finns gott om anledningar och tillfällen i livet då man är i behov av att låna pengar, men det finns även perioder i livet då det klokaste man kan göra är att helt enkelt sluta låna pengar. Den som tar nya lån för att täcka upp för gamla lån, är inne i en negativ spiral som kan vara väldigt tung att ta sig ur.

langivarna

Långivarna - egentligen är det varumärken

11/25/2021

Majoriteten av de långivare som finns listade hos oss, är inte per definition ett företag. Istället handlar det om varumärken eller bifirmor som i sin tur ägs av ett aktiebolag. Långivarnas varumärken är de skyltfönster man använder, för att presentera sina olika låneerbjudanden. På den här sidan har vi samlat de långivare som har minst två aktiva varumärken från vilka de bedriver utlåningsverksamhet.

Kreditupplysning

Kreditupplysning och kreditprövning

11/25/2021

När du ska låna pengar är långivaren tvungen att genomföra en kreditprövning. Anledningen är tvådelad: dels behöver långivaren se till att du har de ekonomiska förutsättningarna för att klara av ett lån, dels behöver långivaren skydda sin egen verksamhet från kreditförluster. Häng med när vi går igenom allt du behöver veta om kreditprövning och kreditupplysning.

laneformer

Genomgång av olika låneformer

11/25/2021

I Sverige lånar vi pengar som aldrig förr. Det finns en hel myriad av olika låneprodukter på marknaden, som passar olika bra beroende på i vilken situation av livet eller vardagen du som låntagare befinner dig i. I den här artikeln notar vi bene band de vanligaste låneformerna.

Snabblan

Andra alternativ till snabblån

11/25/2021

Något vi uppmärksammat när vi studerat branschen för snabblån och smslån, är att det är mycket skuldkänslor inblandat. Många personer som ansöker om snabblån eller smslån, berättar inte för andra personer, inte ens den närmaste familjen som t ex sambo/fru/man eller föräldrar och barn, att man lånat pengar på detta sätt.

belaningsgrad

Belåningsgrad - bra att veta

11/25/2021

Belåningsgrad är en term som används inom bolån. Det är ett mått på hur stor andel av bostadens marknadsvärde som utgörs av bolånet. Måttenheten som används är ett procenttal.

Minimumkrav

Minimumkraven för att ta ett snabblån eller smslån

11/25/2021

För att kunna ta ett smslån eller snabblån - eller vilket lån som helst egentligen - så finns det ett par grundläggande krav som alla långivare kommer att ställa på dig. Det här gör man av den enkla anledningen att det inte finns några som helst fördelar med att låna ut pengar till någon som inte klarar av att betala tillbaka. Det är själva definitionen av en dålig affär för båda parter.

Konsumentkreditlagen

Konsumentkreditlagen - vad är det och vad innehåller den?

11/25/2021

Konsumentkreditlagen gäller när ett avtal om kredit tecknas mellan dig som låntagare och ett företag som långivare. Lagen är inte valbar utan fungerar på ett tvingande sätt till låntagarens förmån. Det betyder bland annat att långivaren inte får erbjuda dig sämre villkor än vad som gäller enligt lagen.

Kontrollera

Kontrollera långivaren hos Finansinspektionen

11/25/2021

På Kreditly listar vi enbart företag som är registrerade hos Finansinspektionen (FI) och som står under deras tillsyn. Detta gör vi för att du som konsument och användare av hemsidan, ska känna en trygghet i att vi endast har med seriösa företag - inga dagsländor som vill tjäna snabba, kortsiktiga pengar på konsumenternas bekostnad.

snabblan

Hur fungerar egentligen ett snabblån

11/25/2021

När man ska ta ett snabblån, innebär det att man ansöker om att låna pengar från en långivare som är snabb i sin hantering av din ansökan och som inte ställer lika höga krav på din ekonomi som traditionella banker gör. Medan banker säger nej direkt till dem som har en betalningsanmärkning, så går det i många fall bra att ta ett snabblån.

missuppfattningar

Vanliga missuppfattningar kring snabblån och smslån

11/25/2021

Få låneformer är lika utskällda som snabblån och kanske allra mest smslån. Anledningen till den stundtals massiva kritiken, är att många låntagare tar lån som de inte klarar av att betala tillbaka och som sedan hamnar hos Kronofogden som ett resultat av detta. Kritikerna menar att långivarna är för slappa i sin kreditbedömning och ger ut lån alltför lättvindigt.