Företagslån med betalningsanmärkning

Trots en betalningsanmärkning så kan ni genom ert företag fortfarande få lån. Nedan hittar ni alla banker som godkänner lån trots anmärkning

Vad är en betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en markering hos kreditupplysningsföretag som visar på att den som har anmärkning inte har betalat en räkning i tid. Själva anmärkningen i sig är ofarlig, det som kan påverkas negativa är om ni ska söka om ett nytt lån eller använda en annan tjänst som tar en kreditupplysning. Den med en betalningsanmärkning anses vara oansvarig med sin ekonomi, detta gäller både för företag och privatpersoner. Företag som säljer produkter eller tjänster där det i samband med affären gör en kreditupplysning brukar ta försiktighetsåtgärder med sådana affärer för att inte ta alltför står ekonomisk förlust om kunden inte kan betala för sig.

Kan jag få företagslån med betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är aldrig positivt och bör därför alltid undvikas, om möjligt. Även om en anmärkning är för många långivare en av de tyngsta faktorerna när de gör sin bedömning, så är inte anmärkningen det enda som avgör om ni kan få lånet godkänt eller ej. Skulle ni däremot behöva en borgensman som står på företagslånet, så får inte denna personen ha en anmärkning.

Hur mycket kan jag låna med en betalningsanmärkning?

Som nämnt innan så är det många faktorer som vägs in när en bank gör en bedömning av en låneansökan. Exempelvis så är antalet anmärkningar och företagets ekonomi av betydande del. Med detta sagt så är det svårt utan mer information att säga hur mycket ett företag med en anmärkning kan låna. Det är alltid till er fördel att kolla villkoren hos flera banker.

Därför går det att låna till företaget - trots anmärkningar

Det var vanligare förr att banker helt vände ryggen till företag som hade betalningsanmärkningar. Men med digitalisering och fler konkurrenter på marknaden så håller detta på att ändras till det motsatta. Speciellt är det storbanker som SEB, Nordea och Swedbank som fortfarande är skeptiska att ge ut företagslån till de med betalningsanmärkningar. För att enklast söka om ett företagslån med en anmärkning så rekommenderar vi att ni använder en låneförmedlare, exempelvis Lendo företagslån. Med en låneförmedlare söker ni lån hos flera banker samtidigt, där flera av bankerna kan godkänna nya företagslån trots tidigare anmärkning.

Det är inte bara en anmärkning som påverkar huruvida ni kommer kunna få lånet eller ej. Något som nästan är viktigare är företagets betalningsförmåga. Betalningsförmågan som ert företag har ligger till grund i bankens bedömning som de gör om huruvida de tror att ni kan betala tillbaka lånet. Därför kan en anmärkning göra det svårare för er att få lån, en anmärkning är bevis på att ni tidigare inte betalat en räkning i tid.

Betalningsanmärkning för företag olika företagsformer

Enskild firma

En enskild firma är den enda bolagsform där organisationsnumret är densamma som ägarens personnummer. För denna typ av bolag så står ägaren som ansvarig för företags skulder. Detta innebär, även om företaget tecknar ett lån, så kommer ägaren behöva betala kapital från sin privata ekonomi om företaget inte kan betala lånet. Skulle dessutom bolaget få en betalningsanmärkning, så kommer denna att påverka ägarens privata ekonomi. Denna typen av anmärkningar ligger kvar i tre år, även om det var bolaget som fick anmärkningen.

Handelsbolag

Handelsbolag funkar liknande till som det gör med en enskild firma, bara att det är minst två personer som driver företaget. Då det är ägarnas privata ekonomi som ligger till grund när handelsbolag söker om ett lån så är det viktigt att alla ägarna har en stabil ekonomi. Söker ni om ett lån och en av er har en betalningsanmärkning, kan detta vara avgörande om banken inte skulle acceptera anmärkningar. Därför är det viktigt om någon av ägarna har en anmärkning, att ni då letar efter en långivare som kan godkänna lån trots en anmärkning.

Aktiebolag

Aktiebolag förkortas AB och är den enda företagsformen som betraktas som en juridisk person. Vad som menas med detta är att man skulle kunna se ett aktiebolag som en myndig individ. Då dessa företag betraktas som enskilda individer så är det bara bolaget i sig som blir ansvariga och får påföljder vid händelser som exempelvis en betalningsanmärkning. När ett aktiebolag får en anmärkning så är det inget som påverkar ägarnas privata ekonomi.  Konsekvenserna bolaget får är att denna anmärkningen kommer hänga kvar i fem år, jämfört med en anmärkning för privatpersoner bara hänger med i tre år.  En anmärkning för ett aktiebolag påverkar ungefär på samma sätt som det gör för en privatperson, kreditvärdigheten blir sämre.

Två typer av betalningsanmärkningar

Innan vi reder ut vad de olika betalningsanmärkningarna innebär så behöver vi gå igenom hur man får en anmärkning. När ett företag inte betalar en räkning så skickas det vanligtvis ut en påminnelse med en påminnelseavgift. Om denna påminnelsen inte blir betald går ärendet vidare till ett inkassobolag. Inkassobolaget utfärdar en ny faktura med ytterligare avgifter än vad som fanns när inkassobolaget köpte fakturan. Fakturan som inkasso skickar ut har dessutom ett nytt förfallodatum. Skulle dessutom denna faktura bli obetald, då kan inkassobolaget ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Därefter kontaktar Kronofogden gäldenären. Gäldenären har nu möjlighet att betala eller bestrida fakturan. Skulle fakturan bestridas så kommer en domstol att pröva ärendet.

Allmänna mål

Allmänna mål är betalningskrav som kommer från en kommun eller staten. Detta kan exempelvis vara skatt eller arbetsgivaravgift. När Skatteverket får in betalningsföreläggande från offentlig sektor så behöver Skatteverket informera gäldenären och ge denne möjlighet att ta ställning till ärendet. Om gäldenären betalar kravet så utfärdas ingen betalningsanmärkning. 

Tidigare har även allmänna mål varit mindre betydelsefulla än vad ett enskilt mål har varit, du kan läsa mer om detta på regeringen.se

Enskilda mål

Enskilda mål är betalningskrav som kommer från privata fordringsägare. Precis som med allmänna mål så uppkommer denna typen av anmärkning när en gäldenär inte har betalat en faktura. Skillnaden mellan dessa två betalningsanmärkningar är att anmärkningen utfärdas omgående när Kronofogden mottar betalningsföreläggande från privata fodringsägare.