Samla lån

Här kan du samla lån och krediter för att sänka din månadskostnad. Med ett samlingslån löser du gamla lån och krediter och ersätter det med ett nytt lån som har lägre räntekostnader och kan hjälpa dig att spara hundralappar varje månad.

Samla lån utan uc Bästa lånen med lägst ränta Samla lån med låg kreditvärdighet

Här jämför vi alla privatlån och låneförmedlare som erbjuder samlingslån. Att samla lån, det vill säga baka ihop mindre lån och krediter till ett stort lån, leder till både bättre kreditvärdighet och att du sparar pengar varje månad. Samlingslån brukar användas för att bli kvitt dyra lån och krediter.

Lendo Lendo AB
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
5,20 - 33,93 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr
Advisa Advisa AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
3,06 - 29,99 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr
Axo Finans Axo Finans AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
3,95 - 29,00 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr
Sambla Sambla AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
3,06 - 29,99 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr
Likvidum Likvidum AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
4,95 - 25,95 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
395 kr
Fakturaavgift
20 kr
Zmarta Zmarta AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
3,25 - 29,40 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr

Samla lån - så fungerar det

Att samla lån innebär att en låntagare har flera lån och då oftast smålån. Då smålån oftast är snabblån så brukar räntekostnaderna för dessa lån också vara väldigt höga. Om du har flera sådana smålån så kan kostnaderna för dessa lånen bestå av flera tusenlappar varje månad, detta utan amortering. För att få bukt med skulderna och sänka kostnaderna för lånen så erbjuder många långivare därför samlingslån. Med ett samlingslån så tecknas ett nytt lån och löser in de andra smålånen. På så vis så är lånesumman fortfarande densamma, men räntekostnaderna brukar kunna sänkas ordentligt.

Vanligtvis så brukar samlingslån tecknas hos storbanker. Anledningen till detta är att storbankerna är de som erbjuder de största lånebeloppen, upp till 600 000 kr. Det är möjligt att samla lån utan UC men det finns en nackdel med samlingslån utan UC och det är att dessa lån har ett maxtak på 50 000 kr, vilket ledet till att du inte kan samla alla lån om du har väldigt stora skulder.

Krav för att få samla lån

Oavsett vad det är för typ av lån du söker så behöver du genomgå en kreditupplysning. Detta gäller även kontokrediter och avbetalningar, då detta också är två typer av lån. Som nämnt i stycket ovan så finns det olika kreditupplysningar och varje kreditupplysning har sitt egna poängsystem som de använder. Poängsystemet är ett sätt för banken att bedöma om de tror att låntagaren kan betala tillbaka lånet eller ej. I stora drag fungerar alla kreditupplysningar på samma sätt där din inkomst och tidigare lån är de största faktorerna som avgör hur många poäng du får. Detta poängsystem brukar benämnas som kreditvärdighet och din kreditvärdighet är det som avgör om du kan få ett lån eller ej. Det är många faktorer som spelar in i din kreditvärdighet, exempelvis om du nyligen har flyttat eller har barn som du sörjer för, då får du sänkt kreditvärdighet. När du söker om ett lån så beställer banken en kreditupplysning genom det företaget som de samarbetar med. Därefter så går de igenom denna upplysningen och stämmer av den mot sina egna riktlinjer om vem de kan låna ut till. Om din kreditupplysning stämmer överens med bankens krav, då får du lånet.

Några vanliga krav som nästan alla banker ställer är följande:

  • Minst 18 år gammal
  • Folkbokförd i Sverige
  • Deklarerad årsinkomst om minst 120 000 kronor
  • Ej stå under förvaltarskap
  • Ingen aktiv skuld hos Kronofogden

Samla lån med låg kreditvärdighet

Anledningen till har en låg kreditvärdighet kan bero på många saker. Oavsett om det beror på en betalningsanmärkning, avsaknad av inkomst eller många kreditupplysningar så har du fortfarande möjlighet att få ett lån för att lösa dyra krediter. Då en kreditvärdighet ligger till grund huruvida du kan få ett lån så kommer det onekligen försvåra för dig att få ett lån, om du har en sämre kreditvärdighet. Något som kan underlätta för dig med en låg kreditvärdighet är att söka ett samlingslån hos en låneförmedlare. När du använder en låneförmedlare så söker du lån hos flera banker samtidigt. Detta innebär att du som har en anmärkning kommer söka lån hos flera banker som godtar anmärkningar, på sätt ökar dina chanser att få ett samlingslån. Samma sak gäller oavsett vilken anledning till att du har en låg kreditvärdighet, vare sig det är många förfrågningar eller om du saknar fast jobb.

Samlingslån med betalningsanmärkning

Oavsett hur många betalningsanmärkningar du har så försämrar betalningsanmärkningar din kreditvärdighet, ju fler anmärkningar, desto sämre. Därför behöver du som har betalningsanmärkningar en ekonomi som påvisar en hög återbetalningsförmåga. För att påvisa en hög återbetalningsförmåga ska du exempelvis ha en hög inkomst och en fast anställning. Något som du bör ta med dig är att, om du får ett samlingslån med en betalningsanmärkning så kan detta lånet bli lite dyrare än om du inte haft en anmärkning, men det kommer fortfarande vara billigare än vad smålånen kostar.

För att bli kvitt en betalningsanmärkning så behöver du bli kvitt anmärkningen. När du har kvittat anmärkningen så finns den fortfarande i ditt register i tre år.

Samlingslån trots många kreditupplysningar

Om du har flera kreditupplysningar senaste tiden, gör banker bedömningen att det är en risk att låna ut pengar till dig. Anledningen till detta är att om du har många kreditupplysningar så bedömer banker att du har en sämre ekonomi. För att förbättra din kreditvärdighet, ska du som har flera upplysningar vänta några månader, då upplysningarna försvinner per automatik efter cirka sex månader.

Samlingslån med skuldsaldo hos Kronofogden

För dig som har ett skuldsaldo hos Kronofogden så kommer majoriteten av alla banker och långivare att neka dig ett nytt lån. Det finns ett lån som är specifikt riktat till dig som är hos Kronofogden, omstartslån. Omstartslån är ett lån som är riktat för dig som har hamnat hos Kronofogden. Denna typ av lån brukar vara för att lösa lån som är från 100 000 kr och uppåt. Dessa lån brukar normalt sett bara erbjudas av större banker som Bank Norwegian.

Låneförmedlare som erbjuder samlingslån

  • Zmarta | Lånbelopp: 5 000 kr - 600 000 kr | Anslutna banker: 35
  • Lendo | Lånebelopp: 10 000 kr - 600 000 kr | Anslutna banker: 40
  • Leta Lån | Lånebelopp: 10 000 kr - 600 000 kr | Anslutna banker: 40
  • Sambla | Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr | Anslutna Banker: 40
  • Advisa | Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr | Anslutna Banker: 37

Samla olika typer av lån

Samla kreditkortsskulder

En av de vanligaste skulderna som svenska hushåll idag har är kopplade till kreditkort. Förutom att hushållen ökar sin skuldsättning årligen, så ökar dessutom användningen av betalkort årligen, enligt en studie som Riksbanken publicerade. Kreditkort brukar dessutom ha en väldigt hög ränta jämfört med andra lån. En vanligt räntesats för kreditkort börjar från 15% och sträcker sig upp till 30%. Förutom räntekostnaden så brukar det också finnas andra avgifter kopplade till kreditkort som års- och fakturaavgifter. Det positiva med kreditkort är dock att många kortutgivare erbjuder räntefri delbetalning och liknande system som ger användaren möjlighet att dela upp större kostnader. Nackdelen med detta är att detta främjar konsumtion som finansieras av kreditlån, då det blir enkelt att köpa saker man egentligen har råd med. Ett osunt användande av kreditkort leder till det långa loppet att många bygger ett skuldberg som är kopplat till en dyr kredit. Många individer med dyra kreditkortskostnader vänder sig därför till samlingslån, i hopp om att få ner månadskostnaden genom sänkt ränta.

Samla lån i bolånet

För dig som äger ditt boende eller har en fastighet så kan du samla lån genom att utöka bolånet. Detta är förutsatt att du har amorterat på bolånet och belåningsgraden på boendet inte överstiger 85%. Att samla lån genom bolånet innebär att du ökar bolånet och tar pengarna från det utökade bolånet för att betala av andra lån och krediter. Genom att samla lån i bolånet brukar många kunna sänka sina räntekostnader rejält, då bolån har en räntesats på några få procent, jämfört med blancolån som har räntor uppemot 15%.

Det är inte bara smålån som ni kan samla i bolånet. Faktum är att de flesta lånen, oavsett storlek brukar kunna lösas in tidigare. Exempel på lån som ni kan lösa in genom att utöka bolånet är:

Att samla lån kan leda till lägre lånekostnader

Som nämnt innan så är huvudsyftet med att samla smålån, att få ner månadskostnaden genom en lägre ränta. Förutom räntekostnader som ni sparar så sparas de dessutom in på andra kostnader som eventuella årsavgifter samt aviavgifter.. Exempel på detta är att, istället för att flera långivare skickar varsin faktura varje månad där varje avi kostar 29 kr, så kommer det bara en avi från en långivare. På sikt kommer även du som tar ett samlingslån förbättra din kreditvärdighet.

Nedan har vi tagit fram en punktlista på hur du kan förbättra din kreditvärdighet och slutligen ge dig en bättre ränta.

  • Anställningsform - En fast anställning på heltid är alltid att föredra.
  • Nuvarande lån - Befintliga lån och krediter försämrar din kreditvärdighet.
  • Betalningsanmärkningar - Betalningsanmärkningar gör stor skillnad, både om du kan få ett lån, men också vilken ränta en långivare ger dig.
  • Antal kreditupplysningar - Om du har flertalet kreditupplysningar senaste året så anses det som att du har en sämre ekonomi och därmed sänks din kreditvärdighet.
  • Inkomst - En hög inkomst är ett tecken på god ekonomi och därmed får du högre kreditvärdighet
  • Utgifter - Fastna kostnader som barn påverkar din kreditvärdighet negativt då barn upp till 14 år beräknas ha en årlig kostnad om minst 50 000 kr

Så här mycket kan du spara genom att samla lån

Det är många faktorer som påverkar vilken ränta ni får när du ansöker om ett samlingslån. Det är därför svårt att säga innan du har ansökt om ett samlingslån, vilken ränta ni kommer att få. Vi rekommenderar därför alltid att ni räknar ut alla kostnader för era befintliga lån innan ni ansöker om ett samlingslån, detta för att enkelt kunna jämföra vad ett samlingslån faktiskt kommer att kosta er. Nedan har vi ett exempel på en individ som har tre olika lån idag och vad dem kostar. Längst ner i stycket visar vi också hur mycket ett samlingslån hade kostat och hur mycket denna personen hade sparat.

Lån 1: Smslån 20 000 kr - Räntesats: 15% - Löptid: 12 månader

  • Räntekostnad: 1 625 kr
  • Totalkostnad för lånet: 21 625 kr

Lån 2: Billån: 65 000 kr - Räntesats: 15% - Löptid: 120 månader

  • Räntekostnad: 19 005 kr
  • Totalkostnad för lånet: 84 005 kr

Lån 3: Avbetalning vitvaror: 36 000 kr - Räntesats: 12,6% - Löptid: 48 månader

  • Räntekostnader: 9 260 kr
  • Totalkostnad för lån: 45 260 kr

Total räntekostnad för alla lån: 29 890 kr

Samlingslån: 121 000 kr - Räntesats 4,5% - Löptid 120 månader

Total räntekostnad för samlingslån: 27 450 kr

Förutom att du sänker månadskostnaderna genom att att alla lån blir upplagda på 120 månader så sparar du dessutom 2 440 kr i räntekostnader genom att samla dina lån.

Fördelar

Ett samlingslån kan vara en räddare i nöden för den som har dragit på sig flera smålån. Tack vare att smålånen bakas ihop till ett större samlingslån brukar räntekostnaden i många fall kunna sänkas med flera hundralappar.

Det enklaste sättet att få ett samlingslån är att genom att använda en låneförmedlare. Genom att söka ett samlingslån ökar dina möjligheter att få ett lån då din ansökan skicka till flera banker. Detsamma gäller för dig med låg kreditvärdighet, oavsett om du har en betalningsanmärkning eller en lägre inkomst. Med hjälp av låneförmedlare skickas din låneansökan till flera långivare som erbjuder samlingslån, trots betalningsanmärkningar och lägre inkomst.

Nackdelar

För den som har hamnat i låneträsket och regelbundet tar nya för att täcka gamla lånekostnader så är ett samlingslån inte alltid lösningen. Då bankens syfte är att alltid gå med vinst, så kan du som har mycket sämre ekonomi eller alldeles för mycket skulder bli nekad ett samlingslån.

Om du har alltför höga skulder så är det inte alltid att ett samlingslån är lösningen. Kom ihåg att samlingslån är fortfarande ett lån som behöver betalas tillbaka.

Vanliga frågor och svar

För att hitta lägst ränta på ditt samlingslån rekommenderar vi dig att du använder dig av lånelistan ovan och jämför olika långivare. På så sätt kan du jämföra för- och nackdelar och gräva fram var just du kan bli erbjudet bäst ränta när du vill samla lån och krediter.

Ja, om du i övrigt har en god ekonomi med stabil inkomst så kan det finnas möjligheter för dig att samla dina lån och krediter.

I regel, ja. Tack vare att du blir av med flera mindre lån så som snabblån som ofta har högre räntor och slår ihop dessa till ett stort lån så resulterar det oftast i att din ränta och lånekostnader blir lägre.

Ja, det är samma sak som att samla lån med många förfrågningar och är fullt möjligt om din ekonomi i övrigt är god.

Ja. Flertalet banker som kan ge hjälpa dig att samla dina lån, även om du har betalningsanmärkningar.

Den bank som är bäst att samla lån hos är helt individuellt. Om du exempelvis har betalningsanmärkningar så kan du få bäst hjälp att samla lån genom Advisa, då de bland annat hjälper den med anmärkningar att få lån. För den som vill ha det billigaste lånet, då kan ett lån hos Zmarta vara ett alternativ då de erbjuder lån lån med en räntan från 2,95%.

Till att börja med behöver du uppfylla långivarens krav. Grundkraven för alla långivare och banker är följande:

* Minst 18 år

* Bosatt i Sverige

Utöver dessa grundkrav så finns det även andra krav som långivare ställer. Det är vanligt långivare ställer krav på att du inte får vara hos Kronofogden. Dessutom brukar det vara krav att du måste ha någon form av inkomst. Om du har svårt att få lån, då hittar du lånen med lägst krav på undersidan “Svårt att få lån”.

En vanlig anledning till att många blir nekade när de ansöker om lån är att deras kreditvärdighet är för låg. Anledningen till att du har en låg kreditvärdighet kan bero på många saker och några av punkterna som kan göra att du har låg kreditvärdighet är följande:

* Låg inkomst

* Betalningsanmärkningar

* Befintliga lån och krediter

* Skuldsaldo hos Kronofogden

Om du inte får lån någonstans behöver du ta reda på varför du blir nekad. För att ta reda på varför du fick ett avslag på din låneansökan kan du kontakta banken som har nekat lånet och fråga varför du blev nekad. I vissa fall behöver banken kompletterande uppgifter för att de ska kunna gå vidare med din låneansökan.

Även om du har en bra lön så är det inte alltid synonymt med att du kan få ett lån. Din lön är inte den enda anledningen till huruvida du kan få ett lån eller ej. Förutom din inkomst, så är befintliga lån och krediter något som har avgörande roll om du kan få ett lån eller ej.

Trots en låg kreditvärdighet kan du fortfarande samla lån. Det enklaste sättet att samla lån med en låg kreditvärdighet är först att ta reda på varför du har en låg kreditvärdighet. När du vet varför du har en låg kreditvärdighet så ska du söka lån hos en låneförmedlare som kan hjälpa dig att söka om ett samlingslån. Har du exempelvis betalningsanmärkningar, då kan du exempelvis söka samlingslån hos Likvidum.

Alla låneförmedlare tjänar pengar genom provision. Låneförmedlare skulle man kunna säga tar emot låneansökningar och sedan säljer dem ansökningarna till banker, ju mer lån de ger till bankerna, desto mer tjänar dem. Vissa låneförmedlare tar dessutom ut avgifter som start- och månadsavgift.

Det största lånen som du kan få som privatperson är lån om 600 000 kr. Dessa lån finner du hos banker som Bank Norwegian och Likvidum. Den avgörande faktorn om hur stort lån du kan få är hur god kreditvärdighet du har.

När du samlar dina lån så behöver du nödvändigtvis inte använda byta bank. I många fall brukar din bank kunna erbjuda dig ett samlingslån, men oftast får man bättre villkor om man kollar hos andra banker.

Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder