Ett privatlån eller blancolån är en annan benämning på ett lån utan säkerhet. Blancolån har vanligen en högre ränta än ett lån med säkerhet, till exempel ett billån eller bolån. Här nedan hittar du långivare som erbjuder privatlån till bra villkor och med smidiga ansökningsprocesser via internet.

Lendo Lendo AB
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
4,70 - 33,75 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr
Advisa Advisa AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
3,06 - 29,99 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr
Axo Finans Axo Finans AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
3,95 - 29,00 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr
Sambla Sambla AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
3,06 - 29,99 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr
Likvidum Likvidum AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
4,95 - 25,95 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
395 kr
Fakturaavgift
20 kr
Zmarta Zmarta AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
3,25 - 29,40 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr

Privatlån - vad är det egentligen?

I Sverige är det vanligt med privatlån, eller blancolån som det också kallas. Ett privatlån kan man ta från ett par tusen upp till som mest 600 000 och med ett räntespann från så lite som ett par procent upp till 25-30%.

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet vilket innebär att långivare för denna låneform aldrig kommer kräva bostad eller annan fysisk ägodel som säkerhet för att du skall få låna pengar. Hur ett privatlån används är helt upp till dig som låntagare och kan användas för såväl renovering eller köp av bil som för att betala för semesterresan.

På senare år har marknaden för privatlån växt explosionsartat med allt fler aktörer som valt att erbjuda privatlån vilket gör att du har ett stort urval av långivare att välja mellan. Detta kommer med både för- och nackdelar, det finns större möjligheter till att hitta lån som passar dig men det blir samtidigt svårare att filtrera ut de långivare som inte passar det du söker.

Det är just jämförelsen av det stora urvalet av långivare som vi vill hjälpa dig med och här nedan kommer vi gå igenom allt du behöver tänka på när du vill teckna ett privatlån till en så låg ränta som möjligt.

Jämför innan du ansöker

Det mest avgörande för att kunna teckna ett lån till låg ränta med villkor som passar dina förutsättningar är att du jämför olika långivare. Genom att ställa ett större antal långivare mot varandra får du dig en god översikt över hur lånemarknaden ser ut, vilka räntespann långivarna har samt vilka villkor du kan förvänta dig.

Utan jämförelse är risken stor att du tecknar ett låneavtal till en mycket sämre ränta än om du jämför olika långivare och kanske använt dig av en låneförmedlare för att hitta bästa möjliga erbjudande utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Var ska jag börja?

Det första steget i din jämförelse av privatlån bör vara att avgöra hur mycket du vill låna, hur lång löptid du vill ha samt vad syftet med lånet är. Behöver du samla lån och krediter så bör du självfallet endast jämföra långivare som erbjuder denna tjänst, likaså om du har betalningsanmärkning så bör du endast kolla närmre på de långivare som tillåter detta.

Att försöka minska urvalet av långivare genom att fastställa olika parametrar utifrån det man söker och de förutsättningar man har kan dra ned på tiden som krävs för att hitta rätt långivare. Urvalet av långivare i Sverige idag är extremt stort och att försöka gå igenom alla är både onödigt och tidskrävande.

Skriv istället ned några punkter och krav som du har på en långivare och välj sedan ut långivare utifrån dessa för att jämföra och hitta det lån som passar dig.

Bör jag använda mig av en låneförmedlare?

Att använda sig av en låneförmedlare då du letar privatlån är något som i många fall är rekommenderat. En låneförmedlare sköter helt enkelt all tidskrävande jämförelse åt dig och låter dig, via endast en ansökan och UC-upplysning, ta del av ett eller flera erbjudanden om lån från långivare för privatlån.

En låneförmedlare gör det alltså möjligt för dig att se vad för ränta du kan tänkas bli erbjuden hos flera olika långivare utan att det tas flera upplysningar från UC som kan påverka din kreditvärdighet negativt. För hade du däremot ansökt manuellt om lån hos flertalet långivare för att se var du kan få lägst ränta så hade en kreditupplysning gjorts på dig vid varje ansökningstillfälle.

En låneförmedlare är alltid kostnadsfri att använda sig av och de samarbetar ofta med majoriteten av de största långivarna för privatlån.

Låna pengar ansvarsfullt

Att låna pengar kostar också pengar och måste därför alltid ske under ansvarsfulla former. Innan du tecknar ett privatlån behöver du med säkerhet veta att du kan sköta dina återbetalningar, antingen genom att du redan har en ekonomisk buffert på plats för detta eller att du har satt upp en budget som har plats för lånekostnaderna.

Att misslyckas med att sköta sin återbetalningen kan leda till förödande konsekvenser för din ekonomi och går det riktigt långt kan du sluta upp med betalningsanmärkning eller i värsta fall skuld hos Kronofogden.

Teckna privatlån med betalningsanmärkning?

Om du befinner dig i en sits där du har en eller flera betalningsanmärkningar så finns det fortfarande möjligheter för dig att kunna ansöka om privatlån. En betalningsanmärkning påverkar hur svårt det blir för dig att få lån och vissa låneformer likt bolån hamnar helt utom räckhåll.

När du söker större lån likt privatlån så kommer den eller de betalningsanmärkningar du har påverka dig avsevärt jämfört med om du exempelvis sökt smslån då långivare för denna typ av lån oftare har mindre strikta krav. Många av långivarna för privatlån kommer inte vara villiga att bevilja dig ett lån och störst chans till att få låna pengar har du genom en låneförmedlare.

Tack vare att låneförmedlare samarbetar med en stor mängd olika långivare finns det i regel en eller flera av dessa som godtar ansökningar trots betalningsanmärkning. Genom att du också får jämföra flera erbjudanden på endast en kreditupplysning skyddar du din kreditvärdighet på samma gång.

Utöver att betalningsanmärkningar påverkar ditt urval av långivare kan det även ha en effekt på hur mycket du får låna samt den ränta du får. I och med att långivarna ser dig som en större risk så kan det hända att de sänker ditt lånebelopp och tar ut en högre ränta som en sorts säkerhet.

Du anses helt enkelt inte vara en tillräckligt pålitlig kund, till följd av dina betalningsanmärkningar, för att bli beviljad ditt önskade lånebelopp eller få den lägsta möjliga räntan.

Anser du att villkoren är för dåliga på grund av en enda anmärkning så kan du vänta ut den. En betalningsanmärkning ligger kvar i 3 år från den dag den registreras. Du kan altså, om ditt behov av ett lån inte är akut, vänta ut din anmärkning och sedan ansöka om lån, förmodligen då till mycket bättre lånevillkor.

Kostnaden för privatlån

Din ekonomi avgör räntan

Hur mycket ditt privatlån kommer att kosta dig avgörs av dina ekonomiska förutsättningar. Långivarna tar ett beslut om vilken ränta du får, om det rör sig om rörlig ränta, utifrån kreditupplysningen samt en individuell bedömning av din ekonomi.

Ett antal olika faktorer i din ekonomi påverkar hur hög eller låg ränta du får. Nedanstående punkter är ett urval av det som framkommer i kreditupplysningen och som kan påverka dina lånekostnader.

  • Inkomst
  • Eventuella tidigare lån
  • Boendeform och eventuella barn
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • Kreditvärdighet
  • Eventuell medsökande

Ovanstående är alltså endast ett urval av faktorer som spelar in på vad för ränta långivarna är villiga att erbjuda dig. Det finns flera sätt på att öka dina möjligheter till låg ränta som att betala av nuvarande lån, vänta ut betalningsanmärkning och ha en medsökande.

Medsökande leder till bättre villkor

Att ha en medsökande vid ansökan om lån innebär att en nära person som du litar på delar på betalningsskyldigheten för lånet och att båda era inkomster vägs in i huruvida din ansökan skall beviljas eller ej. En medsökande kan alltså väga upp för om du har en något svagare ekonomi eller låg kreditvärdighet.

Din medsökande blir helt enkelt som en form av säkerhet för lånet och många gånger kan en medsökande vara skillnaden mellan beviljat och nekat lån, speciellt då du har en något svagare ekonomi och tidigare haft problem med att få ett privatlån beviljat.

I valet av medsökande är det dock viktigt att personen förstår vad det innebär att vara medsökande och att det är någon du litar på. Ni är trots allt två som delar på ansvaret och det värsta som kan hända om det krisar är att din medsökande själv inte klarar av att sköta sin del eller försöker dra sig ur avtalet på något sätt.

Det kostar alltid pengar att låna pengar

Att ta ett lån för ren konsumtion: till exempel att låna pengar för att finansiera en semester eller andra former av nöjen, är inte någon bra idé. En bra tumregel att komma ihåg är att det man lånar till ska ha ett bestående värde. Detta för att man ska kunna sälja egendomen och få loss pengar som kan användas till att lösa lånet.

En bil, båt eller motorcykel kan därför vara bra saker att låna pengar till. Detta eftersom de besitter ett andrahandsvärde som förhoppningsvis minskar i liknande takt som lånebeloppet.

Tänk också på att ju snabbare du betalar av ditt lån, desto billigare blir det. Att ta ett lån för en resa och lägga upp det på 10 år är ett exempel på ett riktigt dåligt beslut (sett ur en ekonomisk synvinkel). Efter 10 år kan räntekostnaderna myckel väl överstiga det ursprungliga lånebeloppet.

Tänk efter noga

När man tar ett lån kan man likna det med att man frånsäger sig kontrollen över sina framtida intäkter. Vad händer t ex om man förlorar jobbet eller om man blir sjuk under en längre tid?

Många långivare erbjuder dig att teckna försäkringar som ska täcka upp för inkomstbortfall i händelse av förlorat arbete eller sjukdom. Känner man sig osäker på sin framtida betalningsförmåga kan detta vara väl investerade pengar.

Enligt Finansinspektionen spenderar hushåll med stora konsumtionslån ungefär en fjärdedel av sin inkomst på ränta, amorteringar och avgifter. Ett lån kan också jämföras med ett omvänt sparade. Om du exempelvis skulle spara ihop 100 000 kr på tre år, behöver du lägga undan 2 778 kr varje månad. Om du istället skulle ta ett lån på 100 000 kr och betala av det på tre år (med en ränta på 8%), skulle du behöva betala 100 000 kr plus närmare 15 000 kr i ränta. Det är 5 000 kr på ett år - pengar man kan ha mycket nytta av.

Vanliga frågor och svar

Här svarar på alla vanligt förekommande frågor som rör privatlån. Skulle du inte få svar på just dina funderingar är du mer än välkommen att kontakta oss.

Nej, det krävs aldrig att du har en fysisk säkerhet för att få teckna ett privatlån.

I regel så är svaret nej, det finns dock ett undantag vilket är Wästgöta Finans som erbjuder privatlån utan UC upp till 350 000 kronor.

Vi kan tyvärr inte svara på vilket privatlån som är billigast då detta helt avgörs av dina ekonomiska förutsättningar. Vi rekommenderar dig att jämföra flera olika privatlån via en låneförmedlare för att se var du kan bli erbjuden lägst ränta.

I regel, ja. Tack vare att du blir av med flera mindre lån så som snabblån som ofta har högre räntor och slår ihop dessa till ett stort lån så resulterar det oftast i att din ränta och lånekostnader blir lägre.

De största privatlånen har idag ett maxbelopp om 600 000 kronor. Huruvida du får låna så mycket avgör långivaren utifrån kreditupplysningen samt den invdividuella bedömningen som görs på dig.

Ja, i vissa fall är det möjligt att teckna privatlån förutsatt att din ekonomi i övrigt är god.

Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Martin Eriksson

Martin Eriksson


Martin är grundaren av Kreditly och har tidigare arbetat främst med webb- och apputveckling samt försäljning och marknadsföring. Under åren har han även byggt upp ett stort intresse för privatekonomi i allmänhet och lån i synnerhet.

Uppdaterad 6/22/2022