Jämför billiga billån

Jämför de bästa billånen 2024

Filtrera på olika billån nedan:

Billån utan uc Billån utan säkerhet Billån med betalningsanmärkning
Lendo Lendo AB
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
4,70 - 33,75 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr
Advisa Advisa AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
3,06 - 29,99 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr
Axo Finans Axo Finans AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
3,95 - 29,00 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr
Sambla Sambla AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
3,06 - 29,99 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr
Likvidum Likvidum AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
4,95 - 25,95 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
395 kr
Fakturaavgift
20 kr
Zmarta Zmarta AB
Lånebelopp, lägsta
5 000 kr
Lånebelopp, högsta
600 000 kr
Ränta
3,25 - 29,40 %
Upplysning via
UC
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
0 kr
Fakturaavgift
0 kr

Vad är billån

Billån är ett lån som kan ge dig en förmånlig ränta när du köper en bil. Då denna typ av lån använder sig av bilen som en säkerhet för banken så brukar räntan hamna på cirka 5%.

Precis som vid ett bolån, så behöver du gå in med en kontantinsats när du tar ett billån. Denna kontantinsatsen brukar vara mellan 10-15% av bilens totala kostnad. Hur stol del av totalkostnaden du behöver gå in med beror helt på vilken bank du lånar av. Dessutom kan det förekomma att banken du lånar av kräver att du tecknar en helförsäkring i samband med bilköpet.

På denna sidan kommer vi bland annat gå igenom följande punkter:

 • Vad det innebär att ta ett billån med säkerhet
 • Vad det innebär att ta ett billån utan säkerhet
 • Hur du hittar det billigaste lånet
 • Kostnaden av att äga en bil
 • Vad restvärde är

Olika typer av billån

Huvudsakligen finns det tre olika lån för att finansiera ett bilköp. Alla lån är dock inte möjliga för alla, exempelvis så har inte alla möjligheten att utöka sitt bolån för att frigöra kapital till bilköpet. Nedan finner du enligt rangordning de billigaste lånen:

 1. Billigaste typen av finansiering är genom att utöka bolånet
 2. Näst billigaste varianten är genom att låna med den nya bilen som säkerhet
 3. Det dyraste alternativet är att köpa en bil genom ett privatlån utan säkerhet

Billån genom bolånet

När man finansierar bilköpet genom sitt bolån så innebär det att man ökar skulden på bolånet. Summan som man ökar med bolånet är samma summa som används till att köpa en bil. 

Begränsningar med denna finansieringsmetod är bolånetaket. Om du redan har en hög belåning så kommer det begränsa dig om hur mycket pengar du kan frigöra. Skulle du exempelvis nyligen köpt en bostad och har maxbelåning på boendet, då kommer du inte kunna utöka bolånet för att köpa en bil.

Använd bilen som säkerhet

Genom att ange bilen som säkerhet så kommer du kunna få en ränta på billånet som ligger omkring 5%. Med denna finansieringsmetod så kommer du dock behöva gå in med en kontantinsats. Denna kontantinsatsen brukar motsvara 10-20% av totalkostnaden för bilen. Det vill säga om du köper en bil för 400 000 kr, då kommer du behöver betala 40 000 kr från egen ficka.

Ett annat krav från banker som ger ut billån är dessutom att du måste teckna en helförsäkring till bilen. Vilket försäkringsbolag som är ställer ut försäkringen brukar spela mindre roll. På så vis kan du välja den förmånliga försäkringen som många bilförsäljare ofta brukar erbjuda vil bilköp..

Billån utan säkerhet

Ett billån utan säkerhet är ett vanligt privatlån. Genom att teckna ett privatlån så kan du låna hela kostnaden av bilen och det är heller inget krav på säkerhet. Då du inte lämnar någon säkerhet på lånet så kommer räntan för detta lånet vara lite högre, jämfört med ett lån där bilen lämnas som säkerhet. Har du dock en god ekonomi, så kommer denna skillnaden vara minimal.

Jämför de billigaste billånen

Zmarta - Billån upp till 600 000 kr - Ränta 2,95 - 27,00 %

Lendo - Billån upp till 600 000 kr - Ränta 2,95 - 29,95 %

Advisa - Billån upp till 600 000 kr - Ränta 3,06 - 29,99 %

Axo Finans - Billån upp till 600 000kr - Ränta 2,95 - 26,00 %

Spargo Finans - Billån upp till 150 000 kr - 9,84 - 21,60 %

Billån med restvärde

Restvärde är begreppet för hur stor den kvarvarande skulden är på din bil efter låneperioden. Till exempel kan vi säga att du tar ett billån och köper en bil för 500 000 kr. När detta lånet har gått ut så kommer bilen exempelvis vara värd 300 000 kr och har du då under lånetiden betalat av 200 000 kr, kan du lämna in bilen och lösa resten av lånet. 

När avtalstiden på ett billån har löpt ut så finns det tre olika möjliga scenarion som kan uppstå:

Scenario 1. Om restvärdet är lika stort som bilen är värd efter låneperioden har du möjlighet att lämna in bilen för att bli kvitt skulden.

Scenario 2. Om restvärdet är större än vad bilen är värd kommer du istället behöva betala in den summan som skiljer mellan vad bilen är värd och hur stort restvärdet är.

Scenario 3. Om restvärdet är mindre än vad vad bilen är värd så kommer du istället få tillbaka mellanskillnaden om du väljer att lämna in bilen.

Vanligtvis kan du välja att lägga om lånet efter löptiden så att du fortsätter betala månadsvis på lånet, men att skulden då bara uppgår till det resterande lånebeloppet. Då alla långivare har olika villkor för sina lån är det alltid bra att du kollar innan du skriver på ett avtal vad det är som gäller för just det lånet.

Hur beräknas restvärde?

Vid en ansökan om ett billån så gör också långivaren en bedömning om hur mycket din bil kommer att vara värd efter låneperioden. Detta är bara en bedömning då det är mycket som påverkar vad bilen faktiskt kommer att vara värd. Några av de punkter som kommer avgöra värdet på bilen är:

 • Slitaget på bilen
 • Hur långt bilen har gått
 • Hur väl den har skötts
 • Populariteten av just den modellen

Räntefritt billån

Räntefria billån finns inte i dagsläget. Även om det finns lån som är utan ränta, så kan dessa inte klassas som billån. Det finns ett fåtal långivare idag som erbjuder räntefria lån. Perioden som det är räntefritt brukar dock bara vara 14 dagar, efter denna period tillkommer det ränta. Dessutom så är det huvudsakligen snabblån som kan erbjuda räntefria lån. Innan du tar ett snabblån för att finansiera ett bilköp så bör du vara medveten om två saker:

Det första du bör vara medveten om är att maxlånet för snabblån är 50 000 kr, detta kommer begränsa dig om vilken bil du kan köpa. Då maxlånet för snabblån är så pass lågt så kommer det inte räcka för att köpa en helt ny bil, då de flesta, om inte alla nya bilar i dagsläget kostar över 100 000 kr.

För det andra så är räntan för dessa lånen ofta mycket högre än andra lån. Det är snarare vanligt än ovanligt, att snabblån har en ränta omkring 40%.

Faktiska kostnader för en bil

Innan du köper en bil kan det vara bra att räkna på vad det faktiskt kostar att äga en bil varje månad. Även om själva bilen är det som kostar mest så behöver du räkna med att det tillkommer kostnader som drivmedel och service varje månad. Nedan har vi räknat på några av de kostnader som tillkommer när man äger en bil. Notera att dessa är exempel som endast bör användas som en fingervisning då kostnaderna skiljer sig från bil till bil.

 • Billån 4 426 kr/månad.
 • Skatt 806 kr/månad
 • Färdmedel 1 500 kr/månad
 • Försäkring 457 kr/månad
 • Totalt 7 189 kr/månad

Låna till bil med betalningsanmärkning

Även om du skulle ha en betalningsanmärkning så kan du fortfarande ta ett billån. Som nämnt ovan så finns det två olika typer av billån, billån med och utan säkerhet. För dig med en anmärkning kan du få det lånet som är utan säkerhet.

Om det snart har gått tre år sedan du fick din anmärkning så kan det vara klokt att vänta på att anmärkningen är borta innan du ansöker om ett nytt lån. Alternativt så kan du ansöka om lånet och sedan när anmärkning är borta kan du lägga om lånet för att få en bättre ränta. Anledningen till detta är att den som har en anmärkning kommer få en märkbart högre ränta än den som inte har en anmärkning. Det bästa alternativet är om du hade kunnat vänta tills anmärkningen är borta så du kan låna med bilen som säkerhet, på så vis får du de mest fördelaktiga villkoren.

Bästa låneförmedlarna för lån med en anmärkning:

 1. Zmarta
 2. Lendo
 3. Advisa
 4. Axo finans
 5. Likvidum

Billån utan uc

Det största lånet som du kan få utan uc är via Lumify. Lumify erbjuder lån upp till 70 000 kr och tar sina kreditupplysningar via Creditsafe. Dessutom så erbjuder de löptider upp till 8 år, vilket gör dem till ett bra alternativ för billån om du vill låna utan uc.

Största billånen utan uc:

Northmill Bank - Billån upp till 50 000 kr - Ränta 4,90 - 19,90 %

Lumify - Billån upp till 70 000 kr - Ränta 40,25 %

Brixo - Billån upp till 30 000 kr - Ränta 25,95 %

Ferratum - Billån upp till 45 000 kr - Ränta 39,60 %

Klara Lån - Billån upp till 150 000 kr - Ränta 6,48 - 39,50 %

Fördelar

Det finns flera sätt som du kan få en förmånliga villkor när du ska låna för att köpa en bil. Även om alla inte har möjligheten att utöka ett bolån, så går det fortfarande att få bra villkor på lånet, och då genom att lämna bilen som säkerhet för lånet.

Nackdelar

För att kunna ta del av de förmånliga villkoren som kommer med ett billån så behöver köpet genomföras hos en firma. Ska du istället köpa en bil utav en privatperson, då kan du inte ange bilen som säkerhet.

Vanliga frågor och svar

Vilket som är det bästa lånet beror helt på dina egna förutsättningar och behov. Vill du ha det absolut billigaste lånet så ska du låna med bilen som säkerhet eller utöka bolånet, om du har ett sådant.,

Vilka krav som skiljer långivarna mellan varierar men grundkraven för att ta billån är densamma som ett privatlån:

*18 år

*Bosatt i Sverige

*Ej skuld hos Kronofogden

De flesta långivare som erbjuder privatlån har en rörlig ränta vilket innebär att din ekonomi senaste tiden påverkar vilken räntesats du kommer att få.

För att ta ett billån med ett restvärde behöver du ansöka om ett lån hos en långivare som erbjuder billån där du kan låna med bilen som säkerhet.

För att slippa betala kontantinsats så ska du söka om ett lån utan säkerhet. Lån utan säkerhet ställer aldrig krav på någon kontantinsats.

För att få de bästa villkoren när du söker om ett billån ska använda dig av en låneförmedlare. Zmarta, Lendo och Axo Finans är låneförmedlarna som kan hjälpa dig att få den lägsta räntan.

Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Martin Eriksson

Martin Eriksson


Martin är grundaren av Kreditly och har tidigare arbetat främst med webb- och apputveckling samt försäljning och marknadsföring. Under åren har han även byggt upp ett stort intresse för privatekonomi i allmänhet och lån i synnerhet.

Uppdaterad 6/27/2022