snabblan

Hur fungerar egentligen ett snabblån

11/25/2021

När man ska ta ett snabblån, innebär det att man ansöker om att låna pengar från en långivare som är snabb i sin hantering av din ansökan och som inte ställer lika höga krav på din ekonomi som traditionella banker gör. Medan banker säger nej direkt till dem som har en betalningsanmärkning, så går det i många fall bra att ta ett snabblån.

Alla långivare måste enligt lag bedöma din återbetalningsförmåga för att säkerställa så att du inte tar ett lån som du inte rimligen klarar av att betala tillbaka. Medan banker förlitar sig helt och hållet på sitt gemensamt ägda bolag; Upplysningscentralen (UC), så använder många snabblåneföretag istället alternativ till UC - som t ex CreditSafe och Bisnode. Detta brukar man kallar för lån utan UC.

Hur går en ansökan till

När du ska göra en ansökan om ett snabblån, så börjar det oftast med att du fyller i en ansökan via långivarens hemsida. Du får då berätta mer om hur din nuvarande ekonomiska situation ser ut samt tillhandahålla dina personuppgifter. Vanliga uppgifter som du får fylla i, är;

  • personnamn
  • personnummer
  • folkbokföringsadress
  • typ av boende (hyresrätt, bostadsrätt mm)
  • om du är sambo/gift eller singel
  • om du har några barn
  • om du är anställd och i så fall vilken typ (tillsvidare, vikare mm)
  • information om din månadslön
  • din del av kostnaden för boende
  • månadskostnaden för andra lån och krediter
  • information om din bank och kontonummer

Allt som allt så brukar det inte ta mer än ett par minuter att fylla i de uppgifter som långivaren efterfrågar.

När du fyllt i allting så kommer du att få välja hur mycket du vill låna (om du inte redan gjort det) och hur lång betalningstid du vill ha. Tänk på att långa återbetalningstider kan innebära en väldigt hög kostnad för räntan under den tiden det tar att betala tillbaka lånet.

För att sedan skriva under din ansökan, så kommer du att behöva legitimera dig med hjälp av en e-legitimation. Vanligast förekommande är BankID, men andra alternativ förekommer. T ex Instantator som identifierar dig genom att du loggar in på din bank via deras tjänst. I många fall godkänner du då också att din långivare får ta del av din kontohistorik för att bedöma din nuvarande ekonomiska situation.

Hur betalas pengarna ut

När din ansökan är inskickad, så kan du i många fall få ett besked direkt på skärmen. I en del fall krävs det att en handläggare hos långivaren manuellt granskar din ansökan. Det kan ske om du t ex angett en månadsinkomst som inte stämmer överens med den informationen som kreditupplysningen visar.

Vid manuella granskningar av ansökningar, kan det dröja upp till ett dygn innan du får svar på din ansökan. Det beror på att långivarens kundtjänst endast hanterar ansökningar under deras ordinarie öppettider.

Om din ansökan blir godkänd, så kommer långivaren att skyndsamt betala ut pengarna till ditt angivna bankkonto.

En del långivare kan göra så kallade direktbetalningar till olika banker. De vanligaste är Nordea, DanskeBank och Swedbank. Det här innebär att du får pengarna direkt överförda till ditt konto. Det fungerar även på kvällar och helger.

Om du har en bank som din långivare inte kan göra direktutbetalningar till, så kan det i värsta fall dröja upp till ett dygn innan pengarna syns på ditt konto. Men, om du får din ansökan beviljad innan kl 13 en vardag, så har du normalt sett pengarna på ditt konto samma dag - oavsett vilken bank du har.

Hur betalar man tillbaka

Du betalar tillbaka ditt lån genom att du månadsvis amorterar och betalar ränta. Antingen får du en faktura via e-post, eller så dras pengarna via autogiro. I en del fall så kan du även välja att få en faktura skickad till din folkbokföringsadress.

Påminnelser brukar i förekommande fall skickas via post, som en komplement till e-post och sms.

Långivarna är i regel väldigt duktiga på att i ett tidigt skede ta kontakt med personer som börjar hamna efter med sina betalningar. Det här gör man får båda parters skull och de allra flesta långivare gör verkligen sitt yttersta för att undvika att skicka en låntagare vidare till Kronofogden.

Kan man lösa lånet i förtid

Vi har än så länge inte stött på något lån, som man inte kan betala tillbaka i förtid.

Undantaget är de smslån som löper på tre månader, där du i samband med lånet låser dig till att betala exakt samma summa i tre månader. Här är räntekostnaderna redan utställda som fordringar på dig som låntagare.

På vår jämförelsesida om snabblån kan du läsa mer om kostnaderna för de olika långivarna på olika lånebelopp.