Artiklar

Läsvärda artiklar för din privatekonomi

Belåningsgrad - bra att veta

2021-04-08

Belåningsgrad är en term som används inom bolån. Det är ett mått på hur stor andel av bostadens marknadsvärde som utgörs av bolånet. Måttenheten som används är ett procenttal.

Kreditupplysning och kreditprövning

2021-02-02

När du ska låna pengar är långivaren tvungen att genomföra en kreditprövning. Anledningen är tvådelad: dels behöver långivaren se till att du har de ekonomiska förutsättningarna för att klara av ett lån, dels behöver långivaren skydda sin egen verksamhet från kreditförluster. Häng med när vi går igenom allt du behöver veta om kreditprövning och kreditupplysning.

Spärra dig själv från att ta nya lån

2021-02-02

Det finns gott om anledningar och tillfällen i livet då man är i behov av att låna pengar, men det finns även perioder i livet då det klokaste man kan göra är att helt enkelt sluta låna pengar. Den som tar nya lån för att täcka upp för gamla lån, är inne i en negativ spiral som kan vara väldigt tung att ta sig ur.

Konsumentkreditlagen - vad är det och vad innehåller den?

2019-04-14

Konsumentkreditlagen gäller när ett avtal om kredit tecknas mellan dig som låntagare och ett företag som långivare. Lagen är inte valbar utan fungerar på ett tvingande sätt till låntagarens förmån. Det betyder bland annat att långivaren inte får erbjuda dig sämre villkor än vad som gäller enligt lagen.

Vanliga missuppfattningar kring snabblån och smslån

2019-08-15

Få låneformer är lika utskällda som snabblån och kanske allra mest smslån. Anledningen till den stundtals massiva kritiken, är att många låntagare tar lån som de inte klarar av att betala tillbaka och som sedan hamnar hos Kronofogden som ett resultat av detta. Kritikerna menar att långivarna är för slappa i sin kreditbedömning och ger ut lån alltför lättvindigt.

Genomgång av olika låneformer

2019-08-15

I Sverige lånar vi pengar som aldrig förr. Det finns en hel myriad av olika låneprodukter på marknaden, som passar olika bra beroende på i vilken situation av livet eller vardagen du som låntagare befinner dig i. I den här artikeln notar vi bene band de vanligaste låneformerna.

Hur fungerar egentligen ett snabblån

2019-08-15

När man ska ta ett snabblån, innebär det att man ansöker om att låna pengar från en långivare som är snabb i sin hantering av din ansökan och som inte ställer lika höga krav på din ekonomi som traditionella banker gör. Medan banker säger nej direkt till dem som har en betalningsanmärkning, så går det i många fall bra att ta ett snabblån.

Långivarna - egentligen är det varumärken

2019-08-13

Majoriteten av de långivare som finns listade hos oss, är inte per definition ett företag. Istället handlar det om varumärken eller bifirmor som i sin tur ägs av ett aktiebolag. Långivarnas varumärken är de skyltfönster man använder, för att presentera sina olika låneerbjudanden. På den här sidan har vi samlat de långivare som har minst två aktiva varumärken från vilka de bedriver utlåningsverksamhet.

Andra alternativ till snabblån

2019-08-15

Något vi uppmärksammat när vi studerat branschen för snabblån och smslån, är att det är mycket skuldkänslor inblandat. Många personer som ansöker om snabblån eller smslån, berättar inte för andra personer, inte ens den närmaste familjen som t ex sambo/fru/man eller föräldrar och barn, att man lånat pengar på detta sätt.

Minimumkraven för att ta ett snabblån eller smslån

2019-08-13

För att kunna ta ett smslån eller snabblån - eller vilket lån som helst egentligen - så finns det ett par grundläggande krav som alla långivare kommer att ställa på dig. Det här gör man av den enkla anledningen att det inte finns några som helst fördelar med att låna ut pengar till någon som inte klarar av att betala tillbaka. Det är själva definitionen av en dålig affär för båda parter.

Kontrollera långivaren hos Finansinspektionen

2021-02-02

På Kreditly listar vi enbart företag som är registrerade hos Finansinspektionen (FI) och som står under deras tillsyn. Detta gör vi för att du som konsument och användare av hemsidan, ska känna en trygghet i att vi endast har med seriösa företag - inga dagsländor som vill tjäna snabba, kortsiktiga pengar på konsumenternas bekostnad.