Bra att veta

Här kan du läsa mer om för- och nackdelar kring smslån och snabblån.


1.

Tillfälligt tillskott i kassan

Smslån eller snabblån kan ibland kännas som den enda utvägen, och i vissa fall är det just vad det är. Alla har vi nog, vid ett eller annat tillfälle under livet, hamnat i en ekonomisk knipa som gör att vi tillfälligt behöver ett extra tillskott i kassan. Men det gäller att vara vaksam, och gärna tänka efter både en och två gånger innan man ansöker om en konsumentkredit (= ett samlingsnamn för alla typer av kortare lån).

Läs mer

2.

Låna aldrig för att täcka upp för andra lån

Om du vet med dig att du letar efter ett nytt lån, för att täcka ett gammalt lån - då bör du verkligen stanna upp och tänka till en extra gång. Det bedrägliga med smålån, är att de snabbt kan förvandlas till en negativ spiral av ekonomiska händelser. Man hamnar i en skuldfälla. Ett misstag som för många kan ta väldigt lång tid att bli fri från.

Läs mer

3.

Konsekvenser vid utebliven betalning

När räkningarna börja hopa sig och påminnelser och inkassokrav förpassas oöppnade till soptunnan, då vet du med all säkerhet att det är dags att göra något drastiskt åt situationen. Snabbt. Ett lån som från början bara var på ett par tusen kronor, växer snabbt till sig med påminnelseavgifter, förseningsavgifter, inkassokostnader och i värsta fall avgifter från Kronofogden.

Läs mer

4.

Ta dig ur skuldfällan!

Även om allt känns som mörkast, så finns det alltid hjälp att få och nya grepp att ta till. Det absolut första du bör göra, är att sluta ta nya lån. Om det har gått riktigt långt och vare sig banker eller kreditinstitut vill förknippas med dig, kan skuldsanering vara ett alternativ.

Läs mer