Tillfälligt tillskott i kassan

Smslån eller snabblån kan ibland kännas som den enda utvägen, och i vissa fall är det just vad det är. Alla har vi nog, vid ett eller annat tillfälle under livet, hamnat i en ekonomisk knipa som gör att vi tillfälligt behöver ett extra tillskott i kassan. Men det gäller att vara vaksam, och gärna tänka efter både en och två gånger innan man ansöker om en konsumentkredit (= ett samlingsnamn för alla typer av kortare lån).

En fördel med smslån, som också är en nackdel, är att det går väldigt fort att låna pengar. Från att du gjort din ansökan, som tar 3-5 minuter att fylla i, så har du som oftast pengarna på kontot redan samma dag. Jättebra för de allra flesta, men nackdelen är att det ibland kanske går lite för fort. Innan man tar ett SMS-lån så ska man veta med sig att man klarar av att betala tillbaka hela det belopp man lånat, plus räntan. Låt säga att du tar ett nytt SMS-lån på 2 000 kr i mitten av oktober. Allting går smidigt och du har pengarna på kontot redan samma dag som du gör din ansökan.

I mitten av november är det sedan dags att betala tillbaka SMS-lånet. Nu ska du även betala ränta på det lånade beloppet. I många fall handlar räntekostnaderna för ett lån i den här storleken på ca 400 kr. Så du betalar alltså 2 400 kr. Nu har du gjort dig skuldfri från SMS-lånet som du tog i oktober, och du har gått back 400 kr.

En vecka innan det är dags för novemberlönen att göra entré på lönekontot, märker du att det ekar tomt. Lösningen blir då att precis som förra månaden ta ett SMS-lån för att stärka upp kassan tillfälligt. Den här gången tar du ett lån på 3 000 kr för att kompensera för den räntekostnaden du betalade (de där 400 kronorna).

Nu klarar du dig tills lönen sätts in på kontot och november blir till december. Vardagen rullar på - du har t o m råd att köpa julklappar efter räkningarna är betalda. Men så, runt den tredje advent så plingar det till i mailen; “Din faktura på 3 600 kr förfaller till betalning imorgon. Var god betala omgående för att slippa påminnelseavgifter. Mvh /SMS-låneföretaget”.

Inte bra.

Du har inga 3 600 kr som du nu måste betala. Den här gången blir lösningen att ta ytterligare ett SMS-lån för att betala tillbaka det andra. Du tar nu ett lån på 4 000 kr från SMS-låneföretaget nr 2.

Jul och nyår passerar. Lagom till det är dags för januarilön, får du ett mail från SMS-låneföretaget nr 2; "Kom ihåg att din faktura på 5 000 kr förfaller till betalning inom ett par dagar. Var god betala in hela beloppet så snart som möjligt för att slippa påminnelseavgifter". Du betalar in 5 000 kr som du tar direkt från lönen. Med nöd och näppe klarar du av att betala alla dina andra räkningar.

Januari är för många den fattigaste månaden på hela året (eftersom de flesta tömmer kontona i jakt på julklappar och annat som hör julen till), men för dig är den absolut nere på noll. Lösningen blir återigen, att ta ett SMS-lån för att täcka upp för det tidigare lånet du tog. Efter lite överslagsräkning kommer du fram till att du kommer att behöva runt 6 000 kr för att klara dig fram till nästa löning.

***

Vi avrundar den här historien nu, men den fyller sin funktion; ett kortsiktigt lån kan snabbt på långtgående konsekvenser för din ekonomi. Därför är det viktigt att man noga tänker igenom att man ska ha råd att betala tillbaka sitt SMS-lån. Att komma ur en skuldfälla är något man kan få kämpa med under många år.

Martin Eriksson

Martin Eriksson


Martin är grundaren av Kreditly och har tidigare arbetat främst med webb- och apputveckling samt försäljning och marknadsföring. Under åren har han även byggt upp ett stort intresse för privatekonomi i allmänhet och lån i synnerhet.

Uppdaterad 3/8/2022