Handpenningslån
Ett kontantinsats- eller handpenningslån är ett privatlån utan säkerhet. Jämför de billigaste handpenningslånen för att finansiera bostadsköpet!
Billigaste kontantinsatslånen Enkla handpenningslån Handpenningslån utan uc Låna till hela kontantinsatsenVad är kontantinsats
Vid köp av bostad och oavsett om det är en lägenhet, stuga eller hus så krävs det att du betalar en kontantinsats om 15%. Denna kontantinsatsen agerar bland annat som ett skydd för dig som konsument och detta gäller oavsett vilken bank du lånar av. Vissa banker kan dock låna ut en del av kontantinsatsen.
När du lånar till kontantinsatsen kommer du att få två lån, ett bolån och ett privatlån. Bolånet är det lånet som är störst och har lägst ränta. Det mindre lånet är det lån som motsvarar kontantinsatsen och villkoren är densamma som för ett privatlån.
Får man låna till kontantinsatsen?
Om du inte har summan som behövs för en kontantinsats, så kan du ta ett lån utan säkerhet, det vill säga ett privatlån. Det är förekommande att de som saknar en del av kontantinsatsen också lånar till denna, då oftast av samma bank som ger ut bolånet.
Genom att låna till kontantinsatsen så kan det ge dig möjligheten till ett större bolån. Nedan följer två exempel på detta:
Exempel 1:
Om du har en kontantinsats om 150 000 kr så kan du få låna som max 1 275 000 kr. Detta innebär att du kan köpa en bostad för 1 500 000 kr.
Skulle du då låna 70 000 kr till din kontantinsats så blir din totala kontantinsats 240 000 kr, vilket innebär att du kan köpa en bostad för 1 600 000 kr.
Exempel 2:
Om du har en kontantinsats om 450 000 kr så kan du få låna som max 2 550 000kr. Detta innebär att du kan köpa en bostad för 3 000 000 kr.
Skulle du då låna 30 000 kr till din kontantinsats så blir din totala kontantinsats 480 000 kr, vilket innebär att du kan köpa en bostad för 3 200 000 kr.
Att låna till en större kontantinsats på kan hjälpa många att köpa sitt drömboende. Det kan också hjälpa många som är utan boende, att snabbt få ihop finansieringen till en kontantinsats. Detta lånet kan kan användas till alla typer av boendeköp, vare sig det är en lägenhet, sommarstuga, hus eller nyproduktion.
Liknande gäller för billån, där behöver du också betala en kontantinsats. Genom att teckna ett privatlån så kan du slå ihop detta lånet med ditt sparade kapital och på så vis kan du ta ett större billån.
Hur mycket behöver kontantinsatsen bestå av?
När du köper en bostad behöver kontantinsatsen vara minst 15% av var boendet kostar. Kostnadsexempel för olika boenden:
- Boendekostnad: 1 miljon | Kontantinsats: Minst 150 000 kr
- Boendekostnad: 1,5 miljon | Kontantinsats: Minst 225 000 kr
- Boendekostnad: 2 miljoner | Kontantinsats: Minst 300 000 kr
- Boendekostnad: 2,5 miljoner | Kontantinsats: Minst 375 000 kr
- Boendekostnad: 3 miljoner | Kontantinsats: Minst 450 000 kr
Det går givetvis alltid bra att betala en större del av kontantinsatsen, men minimibeloppet är alltid 15% av boendekostnaden. Om du går in med en större kontantinsats så minskar din totala belåning, likaså månadskostnaden för bolånet. Dessutom så är det lättare att få ett lån, desto mindre lånet är.
Kan jag köpa boende utan kontantinsats?
Svar - Nej.
När du köper ett boende, oavsett om det är en lägenhet eller hus så måste du betala en kontantinsats om 15%. Denna kontantinsatsen fungerar både som en säkerhet för banken, men framförallt för att du som konsument inte ska bli överbelånad.
Överbelåning innebär att man tar för mycket och för stora lån än vad ens ekonomi klarar av att betala.
Handpenning
Handpenning är av ett mindre belopp som köparen ger till säljaren. Detta beloppet ses som en försäkring från säljarens sida att köparen är seriös och vill genomföra köpet. När man betalar handpenning så dras denna summan bort från totalbeloppet, man kan säga att det är som en delbetalning. Exempel på detta är om en vara kostar 100 000 kr och säljaren vill ha en handpenning om 10 000 kr, då är kvarvarande kostnad för varan bara på 90 000 kr.
Handpenning tillämpas i flera branscher och då oftast på produkter eller tjänster som inte är helt färdiga när beställningen sker. Exempel på detta är nybyggen av fastigheter, köp av bil och andra typer av produkter som specialbeställts.
Topplån
Termen topplån var ett begrepp som användes innan bolånetaket trädde i kraft 2010. När bolånetaket trädde i kraft så var det vanligt med ett topplån, men i regel är det inget som finns idag. I stora drag fungerade topplån som ett lån till kontantinsatsen gör. Det vill säga att bolånet delas upp i två delar, en stor del, själva bolånet och ett mindre, topplånet.
Kontantinsats
Kontantinsatsen är delen som du betalar med egna pengar och behöver vara om minst 15% av bostadens pris. För att kunna bli beviljad om ett bolån är det ett lagkrav om att köparen måste gå in i bostadsköpet med 15% av egna pengar.
Jag har inte kontantinsats, kan jag ändå få lånelöfte?
Ja, det kan du. Dock kommer du inte kunna genomföra ett köp utav en bostad om du inte har kontantinsatsen.
Ett lånelöfte ska dock inte förväxlas med att banken faktiskt kommer att ge dig bolånet som du har sökt. Initialt så är ett lånelöfte en preliminär bedömning om hur din ekonomi ser ut för tillfället och om banken tror att du kan betala tillbaka lånet. Denna bedömningen brukar ske utefter en så kallad KALP-kalkyl. En KALP-kalkyl är en kalkyl där är dina fasta kostnader som mat, el, telefonabonnemang och värme slås ihop för att räkna på dina utgifter varje månad. Om denna kalkylen går ihop så brukar banken också kunna ge ut ett lånelöfte.
Olika sätt att finansiera kontantinsatsen
Att finansiera kontantinsatsen kan för många vara svårt och ta flera år då de flesta boenden i dagsläget kostar över miljonen. För den som inte har så god inkomst och har befintliga lån som betalas av, så kan detta till och med ses som omöjligt. Förutom det uppenbara sättet som är att spara så listar vi nedan tre olika sätt du kan göra för att samla ihop till en kontantinsats.
Finansiera kontantinsatsen genom ett privatlån
Genom att söka om ett privatlån i samband när du söker om bolånet, så kan vissa banker både erbjuda ett bolån och ett lån till kontantinsatsen. Det är alltid rekommenderat att du söker lånet till kontantinsatsen hos samma bank som du tar bolånet hos. Annars finns det risk att det ena lånet tar ut det andra i kreditupplysningen, det vill säga att du exempelvis bara blir godkänd för privatlånet, men inte bolånet och vice versa.
Låna genom en närstående
Ett annat vanligt sätt att finansiera kontantinsatsen är genom att låna av familj eller vänner. Fördelen med att låna genom en närstående på detta sättet innebär att din kreditvärdighet inte påverkas. Detta sättet kan dock äventyra relationen mellan låntagaren och den som gav ut lånet, om låntagaren inte betalar tillbaka lånet.
Överbryggningslån
För den som redan har ett boende så kan man använda sig av något som heter överbryggningslån. Denna typen av lån kommer till användning när man säljer en befintlig bostad och ska köpa en ny. Överbryggningslån funkar som så att under en kortare period så kommer du att ha två stycken bolån, ett på den gamla och ett till den nya bostaden. Detta är alltså ett lån endast är aktuellt för den som håller på att byta bostad.
När du lånar genom en närstående
Ett lån genom en närstående kan vara förödande för relationen mellan de olika parterna. Det räcker med att kolla på vad som händer när en individ har tagit ett lån hos en bank och inte betalar. I dessa tillfällen går betalningen vidare till inkasso och sedan till Kronofogden.
Om du lånar pengar av en närstående så bör ni alltid innan lånet ges ut, att skriva avtal om vad som händer om lånet inte betalas tillbaka.
Får jag tillbaka kontantinsatsen när jag säljer boendet?
Det är lite mer invecklat än att bara svara ja eller nej, men i de flesta fallen får du tillbaka kontantinsatsen när du säljer ditt boende. För att ge ett bra svar på frågan så kan du läsa vårt exempel nedan:
Anta att du har köpt en bostad för 1 miljon varav din kontantinsats var 100 000 kr. Något år senare säljer du din bostad för 1,2 miljoner. Detta innebär att efter skatter och andra avgifter kommer du ha drygt 140 000 kr på ditt konto som du har gått i ren vinst på bostaden. Dessutom så får du i detta fallet också tillbaka dina 100 000 kr som du gick in i bostaden med, när du köpte den. Du får även tillbaka summan som du amorterat på bolånet.
Skulle vi istället jämföra detta med att bostaden istället gått ner i värde och nu är värd 800 000 kr, då får du inte tillbaka din kontantinsats. Vid nedgång på detta viset behöver du betala ytterligare 100 000 kr till banken, som du inte får tillbaka då detta är är en kvarvarande skuld till banken. När du säljer en bostad med förlust så har möjlighet att dra av 50% av förlusten på deklarationen.
Fördelar
Att låna till en kontantinsats kan vara det många behöver för att äntligen komma in på bostadsmarknaden och få ett eget boende. I långa loppet brukar det löna sig på sista raden att faktiskt köpa ett boende jämfört med att hyra sitt boende.
När en bank ger ut kontantinsatslån är det oftast samma bank som ger ut bolånet. För dig som låntagare är detta fördelaktigt, då kontantinsatslånet kan ges till mycket fördelaktiga villkor.
Nackdelar
Kontantinsatslån är inte i alltid en lika bra idé som det kanske låter. Det som är negativt med detta är att det lätt kan leda till överbelåning. Anledningen till detta är genom en större kontantinsats så ökar också totalsumman som du kan låna i bolånet. Genom att låna ut pengar till kontantinsatsen i form av ett privatlån så kommer banker runt reglerna om överbelåning, som är avsett för att skydda konsumenter.
Vanliga frågor och svar
Kan man låna till handpenningen?
Behöver man 5 eller 15% till kontantinsatsen?
Kan man låna till köp av tomt?
Vad gäller för kontantinsats till nyproduktion?
Martin Eriksson
Martin är grundaren av Kreditly och har tidigare arbetat främst med webb- och apputveckling samt försäljning och marknadsföring. Under åren har han även byggt upp ett stort intresse för privatekonomi i allmänhet och lån i synnerhet.
Uppdaterad 6/22/2022- https://www.svenskfast.se/om-oss/
- https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/kalkyler--verktyg/bolanekalkyl/
- https://www.fi.se/sv/finansiell-stabilitet/hushallens-skulder/information-om-bolan-fran-fi.se/fragor-och-svar-om-skarpt-amorteringskrav-for-hushall-med-stora-skulder/
- https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/kalkyler--verktyg/bolanekalkyl/
- https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/forsaljningavbostad/raknautvinstforlustochskatt.4.233f91f71260075abe8800033595.html
- https://www.konsumenternas.se/lan--betalningar/lan/byggnadslan/