Lån med Bisnode

Ett lån med Bisnode innebär att du lånar utan UC. Bisnode kan också vara ett alternativ om du har låg kreditvärdighet.

Alla Snabblån Lån utan UC Lån med Creditsafe Lån med Safenode

Även om du har många förfrågningar genom UC så kan du fortfarande få lån genom Bisnode. Då Bisnode tar egna kreditupplysningar så innebär det att alla lån du söker som går genom Bisnode är, lån utan UC.

Loanstep SBL Finans AB
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
27 500 kr
Ränta
22,20 - 38,40 %
Upplysning via
Creditsafe
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
1 000 kr
Fakturaavgift
60 kr
Saldo Tact Finance AB
Lånebelopp, lägsta
1 000 kr
Lånebelopp, högsta
20 000 kr
Ränta
19,50 - 39,50 %
Upplysning via
Bisnode
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
395 kr
Fakturaavgift
0 kr
Brixo Brixo AB
Lånebelopp, lägsta
3 000 kr
Lånebelopp, högsta
50 000 kr
Ränta
28,95 %
Upplysning via
Bisnode
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Uppläggningsavgift
475 kr
Fakturaavgift
25 kr
Introduktion till lån med Bisnode

Bisnode är ett företag som erbjuder kreditupplysningar. Det finns flera anledningar varför man väljer att låna med Bisnode istället för andra kreditupplysningar som UC och Creditsafe.

Vad är Bisnode?

Bisnode är ett svenskt företag som tillhandahåller kredit- och affärsinformation om både privatpersoner och företag. Företaget grundades 1989 under namnet Bonnier Business Services och det skulle dröja ända till 2006 innan man bytte namn till Bisnode.

Idag har företaget kontor i 18 europeiska länder där Sverige står för nästan hälften av företagets omsättning.

Under åren har man expanderat kraftigt - främst genom uppköp av andra företag och varumärken. Idag har man en bred palett av tjänster som möjliggjorts efter uppköp av PAR, Direktmedia, Affärsdata, Svensk Handelstidning Justitia, InfoData, Relevant, InfoTorg, Applicate, Business Check och Soliditet.

Förutom sverigekontoret så har man kontor i Danmark, Norge, Finland, Estland, Tyskland, Österrike, Schweiz, Slovakien, Ungern, Tjeckien, Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Serbien, Polen, Slovenien, Belgien och Makedonien.

Via webbtjänsten Bisnode Min Upplysning kan man kostnadsfritt ta del av sin egna kreditupplysning. Bisnode har även en app med samma namn som man kan ladda ner för att titta på sin kreditupplysning.

Fördelar att låna genom Bisnode

Direktbetalningar

Många av de långivare som använder Bisnode kan också göra direktutbetalningar av sina lån. Vissa långivare kan betala ut sina lån inom 15 minuter från att du har skickat in din låneansökan.

Lån utan UC

När du lånar genom Bisnode så tas det ingen UC. Detta innebär om du har en låg kreditvärdighet eller många förfrågningar genom UC, så finns det fortfarande möjlighet att låna genom Bisnode.

Låna med betalningsanmärkning

Bisnode är ett bra alternativ om du har fått en betalningsanmärkning. Flera långivare som använder Bisnode bedömer din ekonomi framöver, snarare än att kolla på hur den har sett ut.

Varför låna med Bisnode?

Att ta ett lån med en annan upplysningstjänst än UC kan i många fall vara en klok idé ifall du inte vill påverka din nuvarande kreditvärdighet hos UC.

Det kan finns många skäl till varför man inte vill ta ett lån från en långivare som använder UC, men det kanske främst är den anonymitet det innebär. Ingen annan förutom du själv och din långivare kommer att veta att du tagit ett lån.

Om du istället tar ett lån från en långivare som använder UC för sin kreditupplysning, så kommer detta att registreras i UCs register. Sedan när ett annat bolag gör tar en UC så kommer de se dina nuvarande lån och krediter. Även om du inte får din låneansökan beviljad, så kommer det faktum att du ansökt om ett lån att finnas sparad i 12 månader.

Det här är såklart ett bra signalsystem för andra långivare att använda sig av. Den som ansöker om flera lån under kort tid klassas ganska fort som en större risk i ekonomiska sammanhang. Låna under ansvar är vårt bästa råd.

Om du vill undvika att få för mycket upplysningar via UC eller har svårt att bli beviljad ett lån med bra villkor så finns det alternativ. Ett alternativ kan vara att ansöka om lån hos långivare som använder sig av Bisnode. Bisnode som är en egen kreditupplysningstjänst lägger ingen vikt i hur din kredithistorik ser ut hos UC. Ett grundkrav som är gemensamt hos alla långivare är fortfarande att du måste:

  • Vara 18 år fyllda
  • Ej ha skuldsaldo hos Kronofogden
  • Vara folkbokförd i Sverige

Om du redan vet med dig att du inom en snar framtid kommer vara i behov av ett lån via Bisnode så har vi förberett en guide nedan som vägleder dig steg-för-steg om hur du går tillväga för att ansöka om ett sådant lån.

Olika lån du kan få genom Bisnode

De flesta som pratar om lån genom Bisnode brukar syfta på snabblån eller kontokrediter. Anledningen till detta är att smslån och kontokrediter är de lån som till störst del utgör lån med Bisnode. Förutom dessa två lån så finns det också långivare som erbjuder privatlån med Bisnode. Exakta definitionen mellan smslån och privatlån är inte given men det som brukar urskilja det två är avgifterna. Smslån brukar ha flertalet avgifter och dessutom höga räntor medans privatlån i många fall bara har uppläggnings- och räntekostnader.

Det finns tre olika typer av lån du kan få genom Bisnode:

  • Smslån 
  • Kontokrediter
  • Privatlån

Smslån

Smslån brukar kännetecknas av korta löptider, direktutbetalningar, låga krav och höga avgifter. Anledningen till att denna typ av lån har blivit så populära är av flera anledningar. De främsta anledningar är dock de snabba utbetalningarna och de låga kraven. I vissa fall kan smslån betalas ut inom 15 minuter från att du har signerat låneansökan. Med anledning till de låga kraven som smslån har, så kompenserar långivare risken de tar genom de höga avgifterna. Risken de tar är att de låna ut pengar till de med sämre kreditvärdighet. Till följd av detta så brukar smslån ha avgifter som är engångskostnader, men också avgifter som kommer löpande varje månad. En form av stående avgift är räntan och en normal räntesats för smslån genom Bisnode är uppemot 40%.

Kontokrediter

Kontokrediter fungerar ungefär som ett kreditkort fast utan ett kort. När din låneansökan om kontokrediten har blivit godkänd så öppnar långivare ett konto i ditt namn. Kontot som de öppnar är hos en bank som de samarbetar med. Bankerna som långivare samarbetar med är någon av följande:

Denna typ av lån kan precis som snabblån, betalas ut inom några minuter. För att nyttja denna krediten så kan du antingen betala fakturor direkt från kontot. Du har också möjlighet att föra över pengarna till ditt vanliga bankkonto. Kontokrediter brukar förklaras att de funkar som ett kreditkort, men utan det fysiska kortet. Vad gäller avgifter för denna typ av lån så är de liknande av smslån med en skillnad, du betalar bara för krediten som du har utnyttjat.

Privatlån

Oavsett om du tar ett privatlån med Bisnode eller UC så funkar de precis på samma vis. Ett privatlån genom Bisnode kan du använda till vad du vill, oavsett om du ska betala för en resa eller räkning. Det som skiljer upplysningarna åt är att lånen genom Bisnode har generellt sett högre ränta. Den lägsta räntesatsen för privatlån genom Bisnode börjar från 20%. Oavsett vilken kreditupplysning en långivare använder så finns det ingen regel eller liknande om huruvida långivare måste ta ut extra avgifter som uppläggning-, service- och aviavgifter.

Läs mer om lånen genom klicka på katergorierna nedan

Andra upplysningsföretag

Det finns andra aktörer inom kreditupplysning, som UC, Creditsafe och Safenode. Dessa företag sammanställer också information kring kreditvärdighet för både privatpersoner och företag.

Den största skillnaden mellan UC och andra aktörer, är att när en upplysning tas via UC så är den synlig för andra som tar en UC. En registrerad upplysning är synlig i 12 månader, sedan tas den bort. Om du exempelvis ska ansöka om ett bostadslån och din bank ser att du har flera upplysningar registrerade på dig, så kan det betyda att banken ser på dig som en högre riskfaktor och därför ger dig högre ränta - i värsta fall kan det leda till ett avslag på din låneansökan.

Det företag som tar en kreditupplysning på dig, ser inte vilka andra som redan gjort det. På så vis är det ett mer anonymt sätt att använda sig av Bisnode och Creditsafe till skillnad mot UC. Det är just av denna anledning som ett snabblån utan UC kan vara ett bra alternativ. När en kreditupplysning tas via Bisnode, så är den endast synlig kreditupplysningar som görs via Bisnode.

Just dessa anledningar gör att många vill låna pengar utan UC kontroll och många av långivarna på denna sida kan godkänna en ansökan om lån även om du har många förfrågningar på din UC.

Populäraste lånen genom Bisnode

1. Loanstep | Lån 3 000 - 26 000 kr | Ränta 21,00 - 38,40 %

2. Brixo | Lån 3 000 - 30 000 kr | Ränta 25,95 %

3. Slantar | Lån 10 000 - 30 000 kr | Ränta 25,00 %

4. Flexkontot | Lån 3 000 - 30 000 kr | Ränta 39,48 %

5. Kontantfinans | Lån 3 000 - 30 000 kr | Ränta 39,48 %

Steg 1: Vad ska du låna till?

Det är lätt hänt att stressen tar över om det kommer en avgift som man vet att ens ekonomi inte klarar. Därför är det viktigt att verkligen tänka en gång extra innan man tar ett snabblån, att det verkligen räcker till och inte behöver kompletteras med ytterligare ett lån.

Steg 2: Hitta rätt långivare

För att veta vilken långivare du ska välja behöver du själv avgöra saker som:

  • Hur mycket du ska låna
  • Hur stora avgifter du kan gå med på att betala
  • Vilket företag som ska göra kreditupplysningen
  • Hur lång återbetalningsperiod du vill betala tillbaka lånet på

Avgifterna för snabblån skiljer sig mycket och varje långivare sätter sina egna villkor. Vissa långivare erbjuder exempelvis ingen uppläggningsavgift men istället desto högre ränta. Sen får du också bestämma dig vilket företag som ska göra kreditupplysningen, ska det vara Bisnode, Creditsafe, Safenode eller UC. Varje upplysningstjänst har sina för- och nackdelar men i stora drag räcker du om du bestämmer dig om det är UC eller ej som ska göra upplysningen.

Sen är det också bra att du väljer en rimlig återbetalningsperiod för lånet. Om du väljer en för kort återbetalningsperiod är risken stor att du inte hinner betala tillbaka lånet och du då behöver ta ett nytt lån. Behöver du ta ett nytt lån för att betala av det gamla, så finns risken att du behöver betala ännu mer avgifter än om du valt ett lån att betala inom en rimlig tid.

Steg 3: Ansök om lånet

När du har hittat ett lån och en långivare som du vill använda dig av så klickar du på “Till ansökan”. När du har gjort det kommer du tas vidare till långivarens hemsida där du får fylla i uppgifterna de efterfrågar, vilket är:

  • Personuppgifter
  • Vad du ska låna till
  • Hur stort lån du vill ansöka om
  • Återbetalningstiden

Sedan så signerar du med BankID och i bästa fall kan du ha lånet inom en 15 minuter från det att du gjort ansökan.

Fördelar

Med ett lån genom Bisnode så kommer det också en viss integritet då det bara är Bisnode som kan se om du har tagit ett lån genom dem. Förutom integriteten så kan lån genom Bisnode spara på din UC då sådana lån inte påverkar din kreditvärdighet hos UC. Vad detta kan vara bra till är exempelvis när du har sökt en hyreslägenhet och hyresvärden tar en kreditupplysning. Hurdan din kreditvärdighet kan vara avgörande om du får hyresavtalet eller ej.

Nackdelar

När du lånar genom Bisnode är du begränsad om hur stort lån du kan ta. Då maxbeloppet för lån genom Bisnode är 50 000 kr så kommer detta också begränsa dig om vilken bil du ska köpa när ett lån ska finansiera ditt bilköp.

Som nämnt längre upp på denna sidan så har varje kreditupplysning sin egen historik som bara de själva kan se. Detta kan leda till att den som redan har många lån hos exempelvis UC och är överbelånad fortfarande kan få nya lån genom Bisnode.

Vanliga frågor och svar

Att jämföra Bisnode med andra kreditupplysningstjänster är ingen större skillnad. Om du kan få ett lån är upp till varje långivare och behöver du kolla på långivarens krav och villkor för att se om du är kvalificerad för att ta ett lån.

Det är alltid långivaren som gör en bedömning om de kan godkänna ett lån. För att ta reda på huruvida du kan få ett nytt lån, behöver du göra en ny ansökan.

För att veta om du kan få låna pengar med en långivare som använder sig av Bisnode, så behöver du göra en låneansökan och låta dem göra en bedömning

Bisnode i sig erbjuder inga lån överhuvudtaget. Däremot användare långivare sig av Bisnode för att göra sina kreditupplysningar. Med detta sagt så kan du hitta flera olika lån hos långivare som använder sig av Bisnode, men det är främst smslån och kontokrediter du kommer att hitta.

De flesta lånen som tas genom Bisnode sträcker sig upp till 50 000 kr. Undantag för detta är Wästgöta finans som erbjuder lån med Bisnode upp till 300 000 kr.

När du söker lån med låg kreditvärdighet så är det inte Bisnode som avgör huruvida du kan få lånet eller ej. Bisnode är en kreditupplysning, vilket innebär att de sammanställer bara information. Det är upp till varje långivare om de kan godkänna dig ett lån eller ej och om du har en låg kreditvärdighet så har du störst möjlighet att bli godkänd om du söker ett snabblån.

Några av de långivare som använder sig av Bisnode är följande: Brixo, Slantar, Kontant finans och Loanstep. För en fullständig lista av vilka som använder Bisnode finner du längst upp på denna sida.

Ja det kan du. Om du vill ta ett lån utan att det syns på din UC så ska du ansöka om ett lån som använder sig av Bisnode eller Creditsafe. När du ansöker med någon av dessa två kreditupplysningar så kommer det inte synas hos UC.

När det tas en kreditupplysning så kommer den finnas kvar i ditt register i 12 månader, du kan alltså inte ta bort den. Enda avvikelsen från detta är om en kreditupplysning har gjorts på dig av misstag och då ska du börja med att kontakta företaget som har begärt upplysningen

Vanligtvis så försvinner gamla lån per automatik efter du har betalat av dem, kolla alltid med den som har gett dig krediten vad som gäller för just dem. Gällande kontokrediter och gamla kreditkort så behöver du kontakta långivaren och be dem ta bort sagd kredit för att den ska försvinna.

Långivare kan bara se de lån som du har med den kreditupplysning som de själva använder. Om du exempelvis har ett tidigare lån med Bisnode och söker om ett nytt lån hos en annan långivare som också använder Bisnode, då kan den nya långivaren se det gamla lånet.

Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Image placeholder
Martin Eriksson

Martin Eriksson


Martin är grundaren av Kreditly och har tidigare arbetat främst med webb- och apputveckling samt försäljning och marknadsföring. Under åren har han även byggt upp ett stort intresse för privatekonomi i allmänhet och lån i synnerhet.

Uppdaterad 5/13/2022