snabblan

Vilka bör inte ta ett snabblån

11/26/2021

Det finns tillfällen då ett snabblån känns som den enda riktiga utvägen ur en uppkommen ekonomisk situation. Men det är inte vid alla dessa tillfällen som ett snabblån är att rekommendera. Tvärtom, det finns ofta anledning att noga överväga alternativen. Detta gäller inte endast snabblån - det är lika sant för alla låneformer. Det är själva handlingen att sätta sig i skuld som är det man ska vara helt bergsäker på innan man sätter sig själv där.

När man lånar pengar betyder det att de pengar man lånar ska betalas tillbaka. Oftast med både ränta och avgifter, vilket betyder att summan som ska betalas tillbaka är större än den summa man ursprungligen lånat.

Pantsätta sin framtida inkomst

Ett annat sätt att förklara det är att man pantsätter sin framtida inkomst. Det här är i sig något man ska akta sig för, då framtida inkomst är långt ifrån ett säkert kort. De flesta kan inte påverka att de blir av med jobbet eller blir sjukskrivna under en längre period. Men det faktum att vi pantsatt vår framtida inkomst kommer inte vår framtida ekonomiska situation att ta hänsyn till. Lånet ska betalas tillbaka oavsett. 

Ett lån ska man ta först efter att man noga tänkt igenom konsekvenserna och känner sig tillfreds med sin framtida betalningsförmåga. Ta ALDRIG ett lån om du känner dig osäker på hur din ekonomi kommer att se ut om ett par månader. 

Tänk efter innan

Ge heller inte efter för impulser. Det finns en tillfredsställelse att spara ihop de pengar som behövs istället för att låna dem. Dessutom är det alltid billigare att spara pengar än att låna dem. I många fall kan man t o m tjäna pengar genom att spara pengar - t ex om du sparar pengar i aktier eller fonder som kan ge en avkastning.

Snabblån är annorlunda jämfört med andra låneformer, då de oftast har en kortare återbetalningstid. Kostnadsmässigt går det att hitta lågt prissatta snabblån, så kostnaden i sig behöver inte vara det som avgör om låneformen passar för dig eller inte. Vad som däremot värt att känna till, är att snabblån är just snabba. Det är enkla ansökningar och snabba utbetalningar. Den som har dålig impulskontroll riskerar därför att ta ett lån på, ska vi säga lösa grunder. 

Frihet under ansvar

Snabblån handlar till stor del om frihet under ansvar. Det finns såklart tillfällen i livet då en snabb tillgång till extra pengar kan vara direkt avgörande, men desto fler är tillfällena då illa eftertänkta beslut istället har fått härja fritt.

Ta INTE ett snabblån för att betala andra lån.
Ta INTE ett snabblån för att konsumera. 
Ta INTE ett snabblån för att finansiera ett spelmissbruk (eller andra former av missbruk). 
Ta INTE ett snabblån utan att först förstå hur mycket det kommer att kosta dig. 

Med det sagt, kan såklart snabblån vara bra i andra situationer, som t ex vid plötsliga tandläkarbesök eller en trasig bil som akut behöver repareras. Vad som kan klassas som acceptabla anledningar varierar från person till person, men se till att noga tänka igenom beslutet om du av olika anledningar funderar på att ta ett snabblån.