kosta-pengar

Snart kan det kosta pengar att ta ut pengar

11/26/2021

Företaget Bankomat AB har i dagarna gått ut med att uttagen kan komma att avgiftsbeläggas om inte staten tar över ansvaret för kontanthanteringen. Bankomat AB hanterar merparten av Sveriges uttagsautomater.

Förra året föreslog Riksbankskommittén att storbankerna istället skulle få ansvara för kontanthanteringen. Bankomat AB, som ägs av Sverige storbanker, anser dock att det skulle medföra stora kostnader.

– Om staten inte tar ett ansvar för kontanthanteringen kan konsekvensen i förlängningen bli att konsumenterna får betala, säger Nina Wenning, VD för Bankomat AB till DN.

Finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) pressekreterare skriver också i ett sms till DN att regeringen ska återkomma med förslag på åtgärder och lagstiftning till riksdagen. "Förslaget vilar på principen att de stora bankerna har ett särskilt ansvar för att tillgodose sina kunders behov av kontanttjänster till rimliga priser", står det bland annat.

I Sverige har användandet av kontanter minskat dramatiskt de senaste decennierna. Istället används olika former av elektroniska betalsätt, t ex betalkort eller app-lösningar (Swish m fl). Dock verkar inte svenska folket helt sluta med kontanter. Flera undersökningar har gjort gällande att man gärna behåller kontanter. Det främsta skälet är den personliga integriteten.

Elektroniska betalningar går att spåra på ett helt annat sätt än de analoga (kontanta) betalningarna. Kanske vill man inte att banken har tillgång till all din köphistorik? Tankesättet går hand i hand med de tankebanor som lockar många att låna utan uc - dvs att värna om den personliga integriteten.