historia

Snabblånens historia

11/26/2021

Visste du att Finland vad det första landet i Europa där snabblån dök upp? Eller att det i år är 15 år sedan de första snabblånen introducerades på den svenska marknaden? Häng med när Kreditly går igenom ett och ett halvt decennium av snabblån i Sverige.

Från början rådde det vad som bäst kan beskrivas som ett vilda västern-klimat kring snabblånen. Det fanns ingen lagstiftning som kunde reglera detta nya sätt att låna pengar på. Skandalerna avlöste varandra och media skrev spaltkilometer om ockerräntor och hutlösa avgifter. Anmälningarna haglade in till såväl polismyndighet, konsumentverk och konsumentombudsmannen.

Det hela började 2006. Snabblån kallades under den här perioden för smslån. Ansökningarna gjordes – som namnet antyder – via sms och utbetalningarna var blixtsnabba i jämförelse med alla andra låneformer. Lånebeloppen var från ett par hundralappar upp till ett par tusen. Kostnaden var oftast ett par hundralappar. Eftersom lånen betalades tillbaka på 30 dagar, blev den effektiva räntan i många fall flera tiotusentals procent. Det var just detta som gärna skrevs ut i media.

Kreditprövningarna var i många fall bristfälliga och många unga låntagare hamnade i klistret då de inte kunde betala tillbaka sina lån. I takt med tiden mognade branschen och under åren har det kommit många lagändringar som syftar till att stävja snabblånen och skydda konsumenter mot ekonomiska risker.

På vår sida om snabblån har vi skrivit vad som hänt med snabblånen år för år från 2006 fram till dags dato. Besök den gärna och förkovra dig i utvecklingen.