black friday

Så förbereder du dig inför Black Friday

11/26/2021

Snart är det dags för årets största readag. Den 29 november infaller Black Friday och erbjudandena kommer att fullständigt hagla över sveriges konsumenter. Men allt är inte guld som glimmar. Häng med oss när vi går igenom ett par punkter som kommer att göra dig till en regelrätt shoppingninja.

Alla fynd är inte fynd

Är det något vi lärt oss från tidigare Black Fridays, så är det att allt som har en stor röd rea-skylt inte nödvändigtvis är på rea. Inför årets Black Friday har Konsumentverket gått ut och varnat företag för att använda sig av ett för högt pris på produkterna precis innan man sätter ut dem på rea. I realiteten höjer man alltså varans ordinarie pris inför Black Friday, och sänker det sedan till ett normalt ordinarie pris som man kallar för rea. 

– Vi anser att företagen sviker konsumenterna genom att låtsas ha rea och sänkta priser. Det blir också en osund konkurrens som missgynnar företag som sköter sig och följer reglerna, säger processrådet Pär Magnusson vid KO (Konsumentombudsmannen) i ett pressmeddelande. 

Undvik avbetalningar

Säg att du hittar en TV som vanligtvis kostar omkring 10 000 kr. Under Black Friday säljs samma TV för 7 000 kr. För att verkligen dra nytta av prissänkningen är det viktigt att till så stor del som möjligt försöka betala hela beloppet på en gång. Väljer man att köpa reavaror på avbetalning kan det hända att du i slutändan betalar ordinarie pris, eller i värsta fall ännu mer.  

Spana in utbudet (och priser) redan innan

För att verkligen veta om den vara du hittat på rean verkligen är på rea, är det bra om du har gjort lite efterforskningar redan innan rean sätter igång. Använd gärna prisjämförelsesajter som t ex Pricerunner eller Prisjakt. När du vet på ett ungefär vad varans ordinarie pris är, står du bättre rustad att avgöra om det är ett fynd eller inte när Black Friday-yran sätter igång. 

Äldre modeller

Tänk på att de allra flesta varor som säljs ut på Black Friday är att klassa som “förra årets” modeller. Där här är dock ett konstaterande som är lika sant även om inte Black Friday skulle finnas och har mer att göra med det faktum att vi närmar oss slutet av ett kalenderår. 

Oemotståndligt erbjudande

Om du råkar springa på ett erbjudande på något som du verkligen vet är nedsatt till ett superbt lågt pris, men inte har pengar så det räcker att finansiera köpet, kan det vara läge att se över avbetalningsalternativen. Tänk dock på att betala tillbaka så fort du någonsin kan för att undvika att räntekostnaderna äter upp prissänkningen på produkten. 

Väljer du att lägga upp avbetalningen hos butiken du ska handla från - se till att se över eventuella uppläggningsavgifter och fråga vad räntan ligger på. 

Ett annat tips kan vara att ta ett lån utan UC. Hos oss kan du jämföra alla snabblån utan UC på marknaden och snabbt och enkelt hitta det billigaste alternativet. Vi har även bra prisjämförelser på olika lånebelopp. 

Lycka till nu på Black Friday - och kom ihåg att handla med förnuft och inte gå på ren känsla.

Källor
https://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/nyheter-och-pressmeddelanden/pressmeddelanden/2019/rea-utan-sankta-priser/