spara pengar

Konsten att spara pengar

11/25/2021

Det är inte så svårt som många tror, att spara ihop pengar. Det är heller inte så lätt som många verkar tro, speciellt de som sedan tidigare aldrig haft några problem med att lägga undan pengar. I det här blogginlägget går vi igenom ett par vanliga tips och tricks som man kan använda sig av för att sätta fart på sitt sparande.

Sätt upp ett mål - vad ska du spara till


Att spara kommer innebära att man behöver göra vissa uppoffringar. Därför är det bra att redan från början sätta upp ett mål för sitt sparande - något som gör att engagemanget för att faktiskt lägga undan pengar prioriteras högre än viljan att spendera dem.

De som har vanan inne att spara pengar, har med största sannolikhet redan ett buffertsparande som de tillför pengar varje månad. Men om man är helt ny i spara-pengar-branschen, så kommer inte motiveringen att spara pengar för att det kan vara bra att ha kännas som en inspirerande tanke.

Då är det istället bättre att man sparar till att unna sig något, t ex en resa eller en ny dator. Sen när väl dagen är kommen så kanske det slutar med att du inte vill spendera alla dina sparpengar i ett svep.

Se över de återkommande kostnaderna


Du kanske tycker att du har rätt bra koll på vilka fasta och återkommande kostnader du har. Då menar vi inte driftskostnader som t ex hyra och el, utan abonnemang och prenumerationer. Dessa småbelopp har en tendens att utgöra ett betydligt högre belopp än man tror på sista raden.

Börja med att gå igenom din kontohistorik på banken de senaste månaderna. Notera alla kostnader som du skulle klassificera som abonnemang eller liknande tjänster. Räkna sedan ihop dessa och ta en titt på slutsumman. Kanske finns det utrymme att säga upp vissa tjänster? Om det så bara handlar om ett par hundra i månaden, så betyder det iaf att det rör sig om ett par tusenlappar på ett år.

Storhandla matvaror


Är du en frekvent besökare i mataffären? I så fall finns det stora pengar att tjäna på att istället veckohandla. Det underlättar för många att skriva matsedel för en vecka i taget och sedan anpassa inköpen efter dessa. Om du vill få tips på bra matsedlar kan du googla på färdiga veckomatsedlar för att få igång inspirationen.

Ännu en bonus från att göra en veckomatsedel är att man kan se till att laga så pass mycket mat så att man kan få med sig matlådor till jobbet - ännu ett sätt att spara in pengar på.

Öppna ett sparkonto


På de flesta banker kan man snabbt och enkelt öppna upp egna konton. Fördelen med att ha sparpengarna på ett annat konto än ditt lönekonto är att det är enklare att få en översikt över hur mycket pengar du lyckats spara ihop.

Sätt sedan upp så att det dras ett visst belopp från ditt lönekonto i samband med att lönen kommer. Det är alltid enklare att sätta undan sparpengar i början på månaden än i slutet.

Lycka till med ditt sparande och försök att se glädjen i att se pengarna växer.