kreditly

Kreditly - en jämförelsesajt för privatlån och konsumentkrediter

11/25/2021

Den svenska lånemarknaden växer sig allt bredare. För tio år sedan var de så kallade smslånen den nya snackisen. Nu verkar det som om denna typ av snabblån till viss del håller på att avstigmatiseras, även om det fortfarande dyker upp aktörer som tar ut räntor under tvivelaktiga former, och som därmed spär på den i det närmaste föraktfulla inställningen som gemene man verkar hysa för snabba lån.

Sedan det nya räntetaket infördes den 1 september 2018, och som bland annat innebar att långivaren inte får ta ut en högre räntesats än 40% och att kostnaderna för lånet aldrig får överstiga lånebeloppet, har snabblånen istället transformerats till kontokrediter. Låntagaren får tillgång till ett kreditutrymme hos långivaren och betalar sedan ränta på den del av krediten som utnyttjas. Ett upplägg som liknar traditionella kreditkort. Det här kan låta bra, och i många fall är det bättre än det tidigare upplägget där man lånade små belopp (ett par tusen kronor) under korta perioder (30 till 90 dagar), men det är lätt hänt att kostnaderna för krediten till slut växer sig större än man initialt räknat med.

Förutom snabblån och kontokrediter har de lite större lånen, som tas utan kreditupplysning via UC (Upplysningscentralen), tagit en större del av marknaden. Möjligheten att låna pengar utan att det registreras hos UC, är något som lockar många.

I periferin märker man av hur andra typer av lån börja få fotfäste. Det handlar t ex om P2P-lån (Peer-To-Peer), företagslån och en myriad av låneförmedlare som hjälper sina kunder att förhandla fram det bästa erbjudandet från olika långivare.

Aldrig tidigare har utbudet av olika lån och konsumentkrediter varit större. Det är en gigantisk marknad som hela tiden utvecklas och utmanar. Just av den anledningen finns jämförelsesajten Kreditly. Här kan man snabbt få en överblick över marknadens utbud och enkelt hitta rätt långivare, baserat på sina egna behov.

- Arbetet med Kreditly startade redan 2016, men det kom till att dröja tills årsskiftet 2017/2018 innan vi lanserade vår plattform, berättar Claes Eriksson, innehållsansvarig på Kreditly.
- Det handlar om ganska stora mängder data som ska aggregeras och presenteras, vilket kräver stora tidsinsatser. Sedan är det såklart en kontinuerlig process att bevaka de långivare som listas på siten, för att i största möjliga mån kunna presentera aktuell information.

Det populäraste segmentet hos Kreditly är för tillfället lån utan UC tätt följt av traditionella snabblån och samlingslån.