snabblan

Förskott på lönen - nytt fenomen på gång i Sverige

11/26/2021

Sedan ett par år tillbaka finns det företag, framförallt i USA och Storbritannien, som erbjuder privatpersoner att få tillgång till sin kommande lön tidigare än den normalt betalas ut. Nu har denna trend även letat sig till Sverige. Häng med när vi går igenom hur det fungerar.

Man kallar det inte för lån och som kund betalar man ingen uppläggningsavgift och ingen ränta. Istället betalar man en prenumerationsavgift för att få åtkomst till tjänsten. Företagen jämför det själva med en prenumeration på t ex Netflix.

Ett av bolagen som står inför en lansering i Sverige är Grace, som planerar en skarp lansering under 2020. På hemsidan kan man läsa sig till att siktar hårt på att konkurrera ut snabblån och privatlån. Med budskap som “Snabbkreditbolag och mossiga banker har ju riggat spelplanen. Grace har en ädlare idé. Vi ger dig friheten att spara pengar genom att undvika dyra småkrediter”.

Man hintar inte om vad prenumerationsavgiften är eller hur stor del av lönen man kan få tillgång till i förskott. Inte heller hur återbetalning eller kreditupplysning sker. Man uppger att appen (för iOS och Android) bygger på open banking, vilket gör att man troligtvis kommer att ha en nära koppling till kundens bank för att därigenom kunna styrka inkomster och få en bild över utgifter. 

Grace tjänst är dock mer än bara ett sätt att ta ut pengar i förskott. Man erbjuder användarna att få en bättre bild över sin ekonomi. Man återkommer gång efter annan till att tjänsten ska hjälpa sina användare att inte ta dyra smålån och krediter. Hur detta kommer att fungera i praktiken är svårt att sia om. Det finns idag många snabblån som är otroligt prispressade där man kan låna t ex 5 000 kr under 3 månaders tid och inte betala mer än 300 kr i ränta och avgifter. För att konkurrera med dessa skulle Grace prenumerationsavgift behöva kosta mindre än 100 kr i månaden. 

Det är dock ett spännande grepp och på andra marknader än den svenska har tjänsterna etablerat sig väl. Om det kommer att ske på snabblånens bekostnad eller om det istället blir ytterligare en kanal för låntagare att få tillgång till pengar återstår att se.