energispartips

Energispartips - 10 sätt att spara pengar på din elräkning

11/25/2021

Nu när vi på allvar lämnat sommaren bakom oss och istället står inför det faktum att hösten är här, tänkte vi passa på att tipsa om 10 sätt som du kan spara pengar på samtidigt som du minskar ditt avtryck på klimatet. Win-win!

1. Bor du i villa eller bostadsrätt så vet du redan att det här med uppvärmning är en dyr historia. Här finns det stor potential till besparingar. Att sänka inomhustemperaturen med så lite som en (1!) grad motsvarar en minskning av energiförbrukningen på ca fem (5) procent.

2. Se till att täta runt fönster och dörrar. Det är onödigt om elementen får jobba när värmen sedan läcker ut och istället byts ut mot kall luft utifrån.

3. Släck alltid lampor i rum och utrymmen där ingen befinner sig och byt ut äldre glödlampor mot energieffektiva alternativ, som t ex LED.

4. Stäng av tv-apparater, datorer, spelkonsoler och annat som annars har en tendens att gå ner i standby-läge.

5. Temperaturen i kyl och frys ska varken vara för kall eller för varm. Se därför till att din kyl håller +5 grader och frysen -18 grader. Ju kallare du ställer in, desto mer energi förbrukas eftersom kompressorn för arbeta hårdare.

6. Istället för att koka upp vatten på spisen - använd en vattenkokare. Det går betydligt snabbare och är mer energieffektivt.

7. Tvättar du hemma? Se över tvätt-temperaturerna. Försök att tvätta så mycket som möjligt i 40 grader istället för 60 så kommer tvättmaskinen inte att behöva jobba lika hårt och därigenom förbruka mindre energi.

8. Detsamma gäller disken. Har du diskmaskin hemma så ska du se till att använda den istället för att diska för hand. Tänk dock på att fylla den helt och att inte använda varmare vatten än att disken blir ren. Använd ditt omdöme för detta. Är disken väldigt smutsig kanske du behöver köra ett längre program med högre temperatur.

9. Se över munstyckena för dusch och tvättställ. Byt till snålspolande munstycken där det är möjligt. Tänk också på att ju längre tid du spenderar i duschen, desto mer energi förbrukas.

10. Se över ditt elavtal och byt leverantör om du märker att det finns andra leverantörer som kan erbjuda ett bättre pris. Använd t ex jämförelsetjänster som Elskling eller Compricer för detta.