Par som packar flyttkartonger

8 tips för att ha råd med kontantinsatsen till din första bostad

5/2/2023

Att köpa sin första bostad är en dröm för många. Ett av de största hindren är att ha råd med kontantinsatsen som är på 15 % av bostadens totala värde. Det kan lätt kännas som en överväldigande summa. Vad gör man om man inte har den summan på sparkontot? I denna text ger vi dig som läsare 8 konkreta tips för att ha råd med kontantinsatsen till din bostad om du inte har sparpengar tillgängliga.

1. Skär ner på onödiga utgifter

Att skära ner på onödiga utgifter kan tyckas uppenbart, men det är verkligen det mest effektiva sättet att spara ihop till kontantinsatsen. Genom att skära ner på onödiga utgifter som kaffe på stan, impulsköp, restaurangbesök, dyra kläder etc. kan du spara en betydande summa pengar över tid. Försök att fokusera på vad du verkligen behöver och undvik allt som inte är direkt nödvändigt.


2. Lägg undan en del av din inkomst varje månad

Genom att sätta undan en del av din inkomst varje månad kan du gradvis bygga upp ditt sparkapital. Försök att sätta en realistisk summa som du kan spara varje månad och håll dig strikt till det. Det viktiga är att skapa en rutin och göra det till en vana att sätta undan pengar varje månad.

3. Skaffa en extra inkomstkälla

Om du har möjlighet så kan en extra inkomstkälla hjälpa dig att spara ihop till kontantinsatsen snabbare. En extra inkomstkälla kan vara tex:

● Starta en frilansverksamhet och erbjuder tjänster inom tex. grafisk design, skrivande, översättning eller korrekturläsning

● Sälj gamla prylar

● Hyr ut ett rum hemma till en student

● Öppna en onlinebutik på tex. Etsy, Amazon eller Shopify

4. Ta ett privatlån

Om du inte har möjlighet att spara ihop till kontantinsatsen kan ett privatlån vara ett alternativ. Det är viktigt att du ser till att ha råd med de månatliga betalningarna och att du har en plan för att betala tillbaka lånet så snart som möjligt. Jämför också olika alternativ för att hitta det billigaste privatlånet med bäst villkor för just dig.

5. Sök bidrag och stöd

Det finns olika bidrag och stöd som du kan söka om du vill köpa din första bostad. Det kan vara allt från bostadsbidrag till ROT-avdrag eller bidrag för energieffektivisering. Genom att söka dessa bidrag och stöd kan du få extra pengar som kan hjälpa dig att ha råd med kontantinsatsen.

6. Använd din skatteåterbäring

Om du får en skatteåterbäring kan du använda den för att lägga till ditt sparkapital. Varje år får många tillbaka pengar från Skatteverket, så var noga med att använda dina pengar på ett smart sätt.

7. Överväg att köpa en mindre bostad

Att köpa en mindre bostad kan innebära en lägre kontantinsats. Om du inte behöver en stor bostad kan det vara ett alternativ att överväga.

8. Ta hjälp av föräldrar eller släktingar

Om du har möjlighet kan du också ta hjälp av föräldrar eller släktingar för att ha råd med kontantinsatsen. Det kan vara att de ger dig en gåva eller lånar ut pengar till dig som du sedan betalar tillbaka över tid. Men tänk på att detta också kan medföra vissa risker och du bör noga överväga om det är en hållbar lösning för dig och din familj.

Sammanfattning

Att ha råd med kontantinsatsen till din bostad kan kännas som en överväldigande uppgift. Men ge inte upp! Även om det ofta tar tid så är det fullt möjligt. Förhoppningsvis kan något eller några av dessa 8 tips hjälpa dig på vägen till att köpa ditt drömboende.