tjana pengar

7 sätt att tjäna pengar hemifrån

11/25/2021

För många är det drömmen att kunna jobba hemifrån. Tack vare internet och en smula kreativitet så finns det en hel del man kan göra för att dryga ut kassan. Här kommer sju klockrena tips på saker man kan göra från hemmets trygga vrå.

1. Frilansa via plattformar

FiverrGuruFreelancer och Upwork är alla exempel på plattformar där du kan anmäla dig som frilansare och ta del av uppdragsförfrågningar inom i stort sett alla tänkbara områden. Är du duktig på att skriva? Kan du programmera eller designa? Översätta texter eller författa blogg- eller nyhetsinlägg? Då är det definitivt värt ett besök.

Det finns som sagt alla möjliga tänkbara uppdrag som förmedlas via dessa plattformar. Det kostar inget att signa upp sig och man betalar en provisionsavgift för utförda jobb. De flesta är dock på engelska, så en god behärskning av det engelska språket är mer eller mindre en förutsättning. Hos InvestoRunner hittar du tips på hur du snabbt kommer igång och tjänar pengar på att frilansa och mycket mer.

2. Frilansa utan eget företag

Går du i funderingarna på att starta eget, men vågar inte riktigt ta steget fullt ut? Då kan du istället ta jobb som egenanställd hos t ex Cool CompanyFrilans Finans eller Firmify. Du väljer själv vilken typ av jobb du vill göra och ser till att fixa dina egna kunder. Det kan vara alltifrån att klippa träd och buskar till att rasta hundar.

Du förpackar och marknadsför dig, precis som du skulle behövt göra om du haft ett eget företag. När det sedan är dags att fakturera kunden, så skickas fakturan via något av de nämnda företagen. Efter kunden betalat får du dina pengar, minus skatt och sociala avgifter. Ett enkelt och smidigt sätt att prova sina entreprenörsvingar på.

3. Mikrojobb

Små, korta och förhållandevis enkla jobb förmedlas i tusentals via plattformar som Amazon Mechanical Turk och MicroWorkers. De här jobben benämns som micro jobs (mikrojobb). Efter att du signat upp dig på någon av dessa plattformar, och fyllt i dina kunskaper - i vissa fall får du genomföra en del praktiska prov för att bevisa dina kunskaper - så kan du ansöka om att utföra mikrojobb.

Ersättningen varierar högst betydligt beroende på vad det är för typ av jobb. Vissa saker ger endast ett par cent i ersättning medan andra kan vara så mycket som någon dollar. Det kanske låter lite, men med tanke på att de flesta jobben går att utföra på ett par sekunder så kan man bygga upp en hygglig sidointäkt genom dessa mikrojobb.

4. Web Search Evaluator

Företag som Appen och Leapforce erbjuder dig att jobba som Web Search Evaluator. Kort sagt innebär det att du får arbeta med att tolka sökningar som andra människor gör via sökmotorer och karttjänster. Du ska sedan avgöra om de resultat som visas är relevant till den sökfrasen som användaren matat in.

Resultaten från den här typen av jobb, används sedan för att finslipa och förbättra de algoritmer som ligger till grund för tjänsten från t ex Google, Microsoft och Apple.

Innan man blir accepterad som en Web Search Evaluator så måste man genomgå ett träningsprogram (från 20 till 40 timmar är inte ovanligt) och klara av ett intagningsprov. Ersättningen är hyfsad och vissa program betalar så mycket som 15-18 USD i timmen.

5. Blogga

Brinner du för något speciellt ämne? Kan du t ex allt om trädgårdsväxter eller är du något av en expert på att förvandla gamla cykelslangar till artistiska mästerverk? Då är chansen stor att du kan starta en blogg och dela med dig av dina tankar och erfarenheter.

När du sedan börjat få lite trafik till din blogg, så kan du tjäna pengar på att visa reklam från företag. Antingen kan du anmäla dig som en affiliate hos något nätverk (Adtraction, Adrecord, Tradedoubler m fl) eller så kan du visa annonser från Google via programmet Google AdSense.

6. Sociala medier

Nackdelen med att driva en blogg, är att du måste vara en fena på att skriva texter. Gärna långa texter. Det här kan lätt bli en utmaning om man inte har för vana att skriva mycket. Ett alternativ kan då istället vara att starta en kanal på t ex Facebook eller Instagram. Här kan du dela med dig av sådant som du springer på runt om på internet. Eftersom du i mångt och mycket kommer att länka vidare till innehåll som någon annan skapat, så behöver du inte skriva flera spaltmeter med text så fort du vill publicera något.

En mening eller två räcker gott. Fokusera på att hitta bra innehåll som du tror att folk är intresserade av att läsa mer om. Precis som med bloggande så är det nästan en förutsättning att du väljer ett område där du har ett starkt intresse.

När din sida sedan har lockat till sig följare, kan du börja dela länkar till företag som du har ett samarbete med och på så sätt få provision på det som säljs. Affiliates passar särskilt bra för den här typen av samarbeten.

Värt att komma ihåg är att det kan ta ett tag att bygga upp en bra sida, men för de som orkar hålla ut så kan belöningarna vara desto större.

7. Undersökningar

Tycker du om att svara på frågor och enkäter? I så fall kan du ta chansen och samtidigt tjäna pengar på att göra det. Toluna och GlobalTestMarket är exempel på företag som ger dig ersättningar för att svara på frågor och enkäter.

Du tjänar in poäng på varje enkät du besvarar och sedan kan du byta dessa poäng mot pengar eller saker.