13 smarta sätt att sänka dina kostnader
11/26/2021Under rådande omständigheter med en global ekonomi i kraftig inbromsning och där varsel och uppsägningar duggar tätt, kan det vara en god idé att se över sin privatekonomi. I denna artikel går vi därför igenom 13 olika sätt att sänka sina kostnader.
Abonnemang
Se över alla pågående abonnemang - det gäller alltifrån streamingtjänster till mobil- och internetabonnemang. Går det att dimensionera ner dessa en aning? Kanske betalar du för mer än du använder.
Prenumerationer
Att prenumerera på tidningar och böcker är något som många svenskar ägnar sig åt. Vårt råd är att se över aktiva prenumerationer med en kritisk blick och ifrågasätta om man verkligen får ut något av den aktuella tidningen eller boken.
Försäkringar
Passa på att se över försäkringar för t ex bilen eller hemmet. Tjänar man på att byta leverantör? Prova i så fall att kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag och berätta att en konkurrent erbjuder bättre pris, men att du hellre stannar kvar som kund om de kan göra något åt priset.
Samla lån
Har du flera små lån och krediter som betalar av på varje månad kan du med största sannolikhet spara in ett par tusenlappar om året genom att samla ihop dessa till ett större lån. Använd gärna en låneförmedlare som specialiserar sig på samlingslån.
Förhandla räntan
Har du aktiva lån idag, t ex för bil eller boende kan det vara en idé att se över om du kan förhandla ner räntan. Har du skött dina betalningar och om du kan uppvisa att du har en god kontroll över din ekonomi, är förutsättningarna för en lyckad förhandling stora.
Matlåda till jobbet
Genom att ta med matlåda till jobbet istället för att äta lunch ute, kan spara in hundralappar åt dig varje vecka. Många beräkningar har visat att man sparar in mellan 10 000 - 15 000 kr per år genom att ta med egna matlådor.
Se över matkontot
Vet du hur mycket ditt hushåll spenderar i mataffärer varje månad? Stäm av de senaste månadernas inköp på ditt betalkonto och se vad det landar på. För att få veta om det är en rimlig summa kan man jämföra med Konsumentverkets siffror över livsmedelskostnader för svenska hushåll.
Sälj saker du inte använder
Gå ett varv hemma - passa på att ta en extra sväng i förråd och garage - vi törs lova att det finns gott om saker som du inte längre har någon användning för, men som andra kan ha stor nytta av. Använd sedan t ex Blocket, Tradera eller köp- och säljgrupper på Facebook för att skicka vidare sakerna till de som bättre behöver dem. Bra för miljön och bra för plånboken.
Hitta ströutgifterna
Gör samma övning som i punkt 7: gå igenom ditt betalkonto de senaste månaderna och försök hitta utgifter som du känner så här i efterhand att du kunde ha klarat dig utan. Räkna sedan ut hur mycket du kan spara in genom att skippa dessa inköp/utgifter framöver. Kanske är summan stor nog för att motivera dig att avstå?
Elavtal
Se över elavtalet. Använd en tjänst som t ex elskling eller compricer för att jämföra olika leverantörer. Just nu är det historiskt låga priser på rörligt elavtal - skynda och fynda!
Tobak och alkohol
Den som röker eller snusar har säkert, vid något tillfälle, räknat på hur mycket det kostar varje månad. Varför inte göra slag i saken: sluta med nikotinet och spara in tusenlappar varje år. När man ändå håller på med sin renlevnadsresa kan man passa på att se över kostnader för alkohol. Både vad gäller inköp på Systembolaget som de där AW-ölen på onsdagar.
Nöjen
I likhet med punkterna 7 och 9 bygger denna punkt på att du går igenom ditt betalkonto de senaste månaderna. Finns det utgifter för nöjen som du kan byta ut mot andra mer kostnadseffektiva tidsfördriv?
Köp begagnat
Ställ dig på andra sidan i jämförelse med punkt 8. Vid det här laget vet du vart köpare och säljare av begagnade prylar finns. Allt man köper behöver inte vara nytt. Det är både ekonomiskt och miljömässigt vettigt att köpa begagnat.