10 tips som förbättrar din privatekonomi
11/25/2021Nytt år, nya tag. Varför inte ta tillfället i akt och ta kontroll över din egna privatekonomi. Det kan vara både spännande och roligt att bilda sig en bra uppfattning kring sina intäkter och kostnader.
Börja med att göra en månadsbudget, där du räknar ut summan för alla dina fasta kostnader, som t ex hyra/bolån, försäkringar, elförbrukning, kostnader för bil/transport, avgifter för förskola/fritids, abonnemang för mobiltelefoni och streamingtjänster mm. Gör sedan en uppräkning av alla dina intäkter, t ex lön och barnbidrag. Utgå sedan från dina totala intäkter och dra av summan för dina totala kostnader. Den summan du har kvar är ditt överskott. Något som du t ex kan placera i ett fondsparande eller annat sparkonto.
De flesta av oss har nog lite svårt att dra på smilbanden när de ser den totala bilden över kostnaderna. Men, det finns alltid sätt att minska kostnaderna (vilket är mycket enklare än att öka intäkterna). Här kommer en lista med 10 tips som förbättrar din privatekonomi.
#1. Matkostnader
Tar du med matlåda till jobbet eller köper du lunch på stan? Skillnaden kan ha en stor inverkan på din plånbok. Det är alltid billigare att ta med sig egen mat än att köpa färdiga matlådor eller en dagens lunch. Passa även på att göra en matbudget, dvs att sätta upp ett tak för hur mycket pengar du ska spendera på mat under en månad, och se till att veckohandla i den mån det går. Det blir alltid billigare att göra stora inköp mer sällan, än att springa till mataffären sex dagar i veckan (där risken är stor för att det smyger ner något annat än mat i varukorgen).
#2. Försäkringar
Se över vilka olika försäkringar du har. Det finns gott om tjänster på nätet, där man snabbt och enkelt kan jämföra olika försäkringar och även få hjälp med att byta. Kostnaden för t ex en bilförsäkring kan man ganska enkelt spara in ett par tusenlappar per år på.
#3. Lån och bolån
Gå igenom villkoren för dina lån och bolån. Vilken ränta och amortering har du i dagsläget? Om det var längesedan du omförhandlade ditt lån, så passa på att ta in kostnadsförslag från andra långivare - låt dem tävla om vem som kan ge dig det bästa erbjudandet. Det finns låneförmedlare på nätet som man kan använda för detta ändamål. Fördelen med att använda en låneförmedlare, är att det endast tas en kreditupplysning på dig - vilket är bra.
#4. Elavtal
Har du fast eller rörligt pris på ditt elavtal? Kanske är det dags att byta? Priserna på elavtal kan variera kraftigt mellan olika leverantörer. Ta reda på vad du betalar idag och beväpnad med dem siffrorna ger du dig ut och jämför vad de olika elbolagen kan erbjuda dig. Precis som med försäkringar och lån, så finns det tjänster som är specialiserade på att jämföra elavtal.
#5. Abonnemang
Skaffa dig en bra kontroll över alla dina olika abonnemang. Vet du vad du betalar för idag? Att abonnera på t ex Netflix, HBO, Viasat Play, SF Anytime och Netflix är inte dyrt var för sig, men när man börjar komma upp i ett par tjänster så springer kostnaderna snabbt iväg. Gå också igenom dina abonnemang för internet och mobiltelefoni. Dessa brukar man kunna spara in på genom att jämföra vad de olika operatörerna har för priser och erbjudanden.
#6. Transporter
Skulle du tjäna på att resa mer kollektivt och istället låta bilen stå? Eller är det tvärtom? Räkna på skillnaden. Kanske kan du t o m cykla eller gå till jobbet - det är både bra för din hälsa och miljön, samtidigt som det inte kostar dig en krona.
#7. Småutgifter och nöjen
Handen på hjärtat nu - hur mycket pengar spenderar du varje månad på godis? Alkohol? Krogbesök? Stäm av en månads kvitton, eller kolla på ditt kontoutdrag, för att se hur mycket pengar som spenderas. Kanske kan du dra ner på något? En utekväll mindre i månaden kanske inte är hela världen, samtidigt som det har en direkt positiv inverkan på din ekonomi.
#8. Avbetalningar
Om du vet med dig att du köpt produkter eller tjänster på avbetalning, så se till att se över vad du betalar för detta. Kanske blir det mer förmånligt att baka in dessa avbetalningar i ett lån? Jämför själv och se på skillnaden.
#9. Resor och semester
Börja spara till årets semester redan när semestern är slut. Lägger du undan någon tusenlapp per månad, så kan du få en riktigt trevlig kassa lagom till semestertiderna börjar. Det blir oftast billigare att boka en resa långt i förväg. Försöka att planera dina semesteraktiviteter i god tid innan, för att på bästa sätt kunna hantera kostnaderna. Sedan kanske man inte måste åka utomlands för att kunna njuta av tillvaron - det finns gott om härliga upplevelser att ta del av i Sverige. Ta en titt på Svenska Turistföreningens hemsida för inspiration.
#10. Allmänna spartips
Se till att ha bra villkor för alla dina större ekonomidelar; bolån, resor, bilar mm och ta kontrollen över de små utgifterna som tillsammans kan bilda stora kostnadsposter. Har du inte redan ett aktivt sparande, se till att komma igång med detta så snart som möjligt. Via din internetbank kan du enkelt sätta upp en månadsvis överföring från ditt lönekonto till ett sparkonto.