missuppfattningar

Vanliga missuppfattningar kring snabblån och smslån

11/25/2021

Få låneformer är lika utskällda som snabblån och kanske allra mest smslån. Anledningen till den stundtals massiva kritiken, är att många låntagare tar lån som de inte klarar av att betala tillbaka och som sedan hamnar hos Kronofogden som ett resultat av detta. Kritikerna menar att långivarna är för slappa i sin kreditbedömning och ger ut lån alltför lättvindigt.

I den här artikeln går vi igenom de vanligaste missuppfattningarna kring denna låneform, så att du som är intresserad av att bilda dig en egen uppfattning har något konkret att utgå ifrån.

Missuppfattning nr 1 - Smslån ansöker man om via sms


Namnet smslån kommer från en tid då man faktiskt gjorde sin låneansökan via sms. Man skickade in sina personuppgifter och hur mycket man ville låna i ett sms till långivaren och fick svar på sin ansökan via sms.

Det här uppkom i mitten av 00-talet och försvann någon gång strax efter 10-talets början.

Det var viktigt att ha ett telefonnummer som var registrerat på dig själv som privatperson för att det skulle fungera att ansöka om ett smslån. Företagstelefoner fungerade inte att använda. Detta berodde på att telefonabonnemanget användes för att identifiera dig som låntagare.

Idag ansöker man om smslån via långivarens hemsida, på samma sätt som man ansöker om ett snabblån utan uc eller t o m blancolån.

Missuppfattning nr 2 - Smslån är dyra


Det här är väl den missuppfattning som har mest verklighetsförankring av alla missuppfattningar. Att låna 1 000 kr och sedan betala tillbaka 1 295 kr kan tyckas dyrt. Men man får också försöka att inte jämföra äpplen och päron. En vanlig bank skulle aldrig ta ut 295 kr i ränta för att låna ut 1 000 kr i en månads tid. Men en vanlig bank skulle heller aldrig befatta sig med att låna ut såhär små belopp. Det är helt enkelt inte värt besväret för dem.

Smslån och snabblån är tänkta som nödlösningar för de som är i behov av pengar snabbt - och den uppgiften sköter de med bravur. Kritikerna menar att långivarna utnyttjar låntagarna och tar ut oskäligt höga räntor.

Huruvida det ligger någon substans i dessa påståenden, låter vi dig som läsare själv avgöra. Vår uppfattning är att smslån och snabblån kan kategoriseras med frihet under ansvar. Det finns många personer genom åren som blivit räddade av att kunna låna pengar snabbt. För andra har det haft en motsatt effekt där man istället fastnar i en skuldspiral.

Missuppfattning nr 3 - Tar du ett smslån riskerar du att få en betalningsanmärkning


Verkligen inte. Många av långivarna inom smslån och snabblån gör verkligen sitt yttersta för att se till så att ingen av deras låntagare hamnar hos Kronofogden pga av deras lån.

Om du hamnar efter med dina betalningar, så kommer långivaren söka dig via telefon, sms, e-post och postala utskick. De gör dig uppmärksam på att du missat en betalning och hur ni gemensamt kan hitta en lösning för allas bästa.

Varför skulle långivaren vilja skicka en låntagare till Kronofogden? De får inte mer betalt för sina lån genom att göra så, och de slår ut en del av sina egna potentiella marknad genom att låntagaren får en betalningsanmärkning. Anmärkningen gör att låntagaren inte i framtiden kan ta ett smslån eller snabblån, och på så sätt minskar låneföretagets egen marknad.