Kreditupplysning

Kreditupplysning och kreditprövning

11/25/2021

När du ska låna pengar är långivaren tvungen att genomföra en kreditprövning. Anledningen är tvådelad: dels behöver långivaren se till att du har de ekonomiska förutsättningarna för att klara av ett lån, dels behöver långivaren skydda sin egen verksamhet från kreditförluster. Häng med när vi går igenom allt du behöver veta om kreditprövning och kreditupplysning.

I samband med att du ansöker om ett lån, behöver du alltid fylla i en låneansökan. Det finns inga krav på hur exakt en låneansökan ska se ut, men den ska åtminstone innehålla så pass mycket information så att långivaren har en möjlighet att bedöma låntagarens ekonomiska situation. 

Kreditprövningen

I en typisk låneansökan brukar det ingå fält för att fylla i inkomster och utgifter (vissa långivare är mer detaljerade än andra när det gäller att bedöma hushållets utgifter), boendekostnader, typ av boende (hyresrätt, bostadsrätt, villa m fl), uppgifter om tillgångar och skulder samt förekommande borgensåtaganden. 

Det här är uppgifter som låntagaren själv fyller i och som denne sedan får intyga med heder och samvete att de stämmer överens med verkligheten.

Kreditupplysningen

För att kunna verifiera att de uppgifter du angivit i din låneansökan faktiskt stämmer, inhämtas en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag. 

Kreditupplysningsföretag samlar in och bearbetar massvis av information om alla myndiga privatpersoner i Sverige. Till sin hjälp har de en mängd olika datakällor - alltifrån Skatteverket och Kronofogden till Lantmäteriet och Tingsrätten.

UC - Sveriges största kreditupplysningsföretag - använder inte mindre än 23 st olika datakategorier, som vardera innehåller en stor mängd olika datapunkter. Allt för att ranka individers kreditvärdighet. 

För att få bedriva ett kreditupplysningsföretag krävs tillstånd från Datainspektionen. I Sverige finns idag en handfull företag som är registrerade som kreditupplysningsföretag. 

Beslutsfattande

Kombinationen av uppgifter som angivits i låneansökan, de som hämtats via kreditupplysningen och långivarens egna källor (det kan t ex vara konto- eller betalningshistorik om du är en befintlig kund) ligger sedan till grund för den kreditprövning som långivaren måste genomföra. 

Varje långivare har sina egna kriterier som låntagaren måste uppfylla och det är normalt sett inte något man skyltar med. Om du ansöker om ett lån och inte blir beviljad, har du dock rätt att veta anledningen till varför du inte blev beviljad. Det här är reglerat i konsumentkreditlagen och är tvingande för långivaren att följa.

Ett exempel på låneform där långivarna generellt sett har en lägre satt kravbild på låntagaren är inom snabblån och lån utan uc. De är dock fortfarande skyldiga att genomföra en rättvis kreditprövning för att säkerställa att låntagaren verkligen klarar av lånet. 

Källor
https://www.datainspektionen.se/lagar--regler/kreditupplysningslagen/
https://www.konsumenternas.se/lana/olika-lan/om-konsumtionslan/sa-fungerar-ett-lan/kreditprovning