Kreditkort

Jämför 0 långivare

Ett kreditkort fungerar på ungefär samma sätt som en kontokredit. Du blir beviljad ett maxbelopp (kredit), och du betalar endast ränta på det belopp du utnyttjat.

OBS! Vi håller på att omstrukturera våra datakällor för kreditkort. Räkna med att de strax är tillbaka på sidan.

Kreditkort - vad är det?

Ett kreditkort kan i många hänseenden jämföras med en kontokredit. Det är ungefär samma kostnader, men kreditkort har vanligtvis en lägre ränta men en längre ansökningsprocess. Det kan t ex vara Marginalen Bank eller ICA Banken som har gett dig tillgång till en kredit som du sedan kan använda till att handla varor och tjänster.

Ett kreditkort kan också jämföras med ett lån eller snabblån, med den skillnaden att ett snabblån sätts in på ditt lönekonto, medan ett kreditkort ger dig ett fysiskt plastkort som du använder för att utnyttja din kredit.

Vad kostar det?

När du har en beviljad kredit, betalar du endast ränta för den utnyttjade krediten och i många fall betalar du endast ränta ifall du väljer att delbetala dina inköp. En typisk ränta för ett kreditkort ligger mellan 7-8% upp till 15-20%. Sedan finns det ofta en kortavgift som man betalar, antingen per månad eller hel- eller halvår. Kortavgiften ligger vanligtvis på ett par hundralappar per år.

Hur kan jag använda ett kreditkort?

Ett kreditkort kan du använda på samma sätt som du gör med ett traditionellt bankkort; du betalar dina inköp via nätet eller direkt i butik med hjälp av ditt kreditkort. Många kreditgivare ger dig också möjlighet att föra över pengar till ditt bankkonto eller att betala räkningar direkt via nätet. Det finns också tillfällen då det kan löna sig att använda sitt kreditkort för att betala - t ex om du befinner dig utomlands. Undersök vad din bank tar ut för avgifter för att ta ut pengar i annan valuta än svensk, och kolla detta mot vad ditt kreditkort tar för samma uttag.

Utnyttjad kredit - avbetalning

Så gott som samtliga banker eller kreditinstitut som ger ut kreditkort, ger dig möjligheten att delbetala dina inköp som du gör med ditt kreditkort. Det är just delbetalningsalternativen som de sedan tjänar majoriteten av sina pengar på. Var också försiktig med att välja att dela upp betalningen på ditt kreditkort - detta eftersom det påverkar din kreditvärdighet väldigt negativt. Läs mer om detta på vår sida om snabblån utan uc, där vi mer ingående går igenom kreditupplysningar och vad som påverkar din kreditvärdighet.

Bonuspoäng och lojalitetsprogram

Det finns självklart ljusglimtar med att använda ett kreditkort för att sköta sina betalningar; ev av dessa är de bonuspoäng som du samlar ihop när du använder ditt kreditkort för att betala dina inköp. De flesta kreditkort har ett bonusprogram som ger dig “poäng” för varje spenderad krona. Dessa poäng kan du sedan använda genom att byta dem mot erbjudanden från företag som ditt kreditkort har knutit avtal med. Det kan t ex gälla hotellnätter, flygresor, biocheckar och andra former av present- och värdecheckar. Du kommer inte att bli miljonär på kuppen, men att dra nytta av dessa erbjudanden och samtidigt se till att betala av sina kreditkortsinköp direkt istället för att välja att delbetala dem, kan göra underverk för privatekonomin.

Martin

Martin Eriksson


Martin är en av grundarna till Kreditly och har tidigare arbetat mycket med webb- och apputveckling varvat med försäljning och marknadföring.