Kreditkort

Jämför 5 kreditkort

Ett kreditkort fungerar på ungefär samma sätt som en kontokredit. Du blir beviljad ett maxbelopp (kredit), och du betalar endast ränta på det belopp du utnyttjat.

Norwegian Kreditkort Bank Norwegian
Räntefria dagar
45 dagar
Ränta
19,99%
Kreditlimit, högsta
100 000 kr
Åldersgräns
23 år
Korttyp
Visa
 • Ingen kontantuttagsavgift
 • Ingen årsavgift
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Marginalen Traveller Marginalen Bank
Räntefria dagar
50 dagar
Ränta
16,90%
Kreditlimit, högsta
150 000 kr
Åldersgräns
20 år
Korttyp
MasterCard
 • Ingen årsavgift
 • Byt poäng mot resor, hotell och upplevelser
Marginalen Gold Marginalen Bank
Räntefria dagar
50 dagar
Ränta
16,90%
Kreditlimit, högsta
100 000 kr
Åldersgräns
20 år
Korttyp
Visa
 • 9 försäkringar
 • Förmånsprogrammet Handla Smart (rabatt i butiker)
Easyliving Kreditkort Collector Bank AB
Räntefria dagar
56
Ränta
16,29%
Kreditlimit, högsta
100 000 kr
Åldersgräns
20 år
Korttyp
MasterCard
 • Inget valutapåslag
 • Reseförsäkringar
 • Avbeställningsskydd
Komplett Mastercard Komplett Bank
Räntefria dagar
50
Ränta
21,40%
Kreditlimit, högsta
50 000 kr
Åldersgräns
18 år
Korttyp
MasterCard
 • 4% bonus på alla köp på Komplett.se
 • Reseförsäkringar

Kreditkort - vad är det?

Ett kreditkort kan i många hänseenden jämföras med en kontokredit. Det är ungefär samma kostnader, men kreditkort har vanligtvis en lägre ränta men en längre ansökningsprocess. Det kan t ex vara Marginalen Bank eller ICA Banken som har gett dig tillgång till en kredit som du sedan kan använda till att handla varor och tjänster.

Ett kreditkort kan också jämföras med ett lån eller snabblån, med den skillnaden att ett snabblån sätts in på ditt lönekonto, medan ett kreditkort ger dig ett fysiskt plastkort som du använder för att utnyttja din kredit.

Vad kostar det?

När du har en beviljad kredit, betalar du endast ränta för den utnyttjade krediten och i många fall betalar du endast ränta ifall du väljer att delbetala dina inköp. En typisk ränta för ett kreditkort ligger mellan 7-8% upp till 15-20%. Sedan finns det ofta en kortavgift som man betalar, antingen per månad eller hel- eller halvår. Kortavgiften ligger vanligtvis på ett par hundralappar per år.

Hur kan jag använda ett kreditkort?

Ett kreditkort kan du använda på samma sätt som du gör med ett traditionellt bankkort; du betalar dina inköp via nätet eller direkt i butik med hjälp av ditt kreditkort. Många kreditgivare ger dig också möjlighet att föra över pengar till ditt bankkonto eller att betala räkningar direkt via nätet. Det finns också tillfällen då det kan löna sig att använda sitt kreditkort för att betala - t ex om du befinner dig utomlands. Undersök vad din bank tar ut för avgifter för att ta ut pengar i annan valuta än svensk, och kolla detta mot vad ditt kreditkort tar för samma uttag.

Utnyttjad kredit - avbetalning

Så gott som samtliga banker eller kreditinstitut som ger ut kreditkort, ger dig möjligheten att delbetala dina inköp som du gör med ditt kreditkort. Det är just delbetalningsalternativen som de sedan tjänar majoriteten av sina pengar på. Var också försiktig med att välja att dela upp betalningen på ditt kreditkort - detta eftersom det påverkar din kreditvärdighet väldigt negativt. Läs mer om detta på vår sida om snabblån utan uc, där vi mer ingående går igenom kreditupplysningar och vad som påverkar din kreditvärdighet.

Bonuspoäng och lojalitetsprogram

Det finns självklart ljusglimtar med att använda ett kreditkort för att sköta sina betalningar; ev av dessa är de bonuspoäng som du samlar ihop när du använder ditt kreditkort för att betala dina inköp. De flesta kreditkort har ett bonusprogram som ger dig “poäng” för varje spenderad krona. Dessa poäng kan du sedan använda genom att byta dem mot erbjudanden från företag som ditt kreditkort har knutit avtal med. Det kan t ex gälla hotellnätter, flygresor, biocheckar och andra former av present- och värdecheckar. Du kommer inte att bli miljonär på kuppen, men att dra nytta av dessa erbjudanden och samtidigt se till att betala av sina kreditkortsinköp direkt istället för att välja att delbetala dem, kan göra underverk för privatekonomin.

Martin

Martin Eriksson


Martin är grundaren av Kreditly och har tidigare arbetat främst med webb- och apputveckling samt försäljning och marknadsföring. Under åren har han även byggt upp ett stort intresse för privatekonomi i allmänhet och lån i synnerhet.

Denna sida uppdaterades senast 2021-04-12
Källor:
https://www.fi.se/sv/vara-register/foretagsregistret/