Kreditkort

Ett kreditkort fungerar på ungefär samma sätt som en kontokredit. Du blir beviljad ett maxbelopp (kredit), och du betalar endast ränta på det belopp du utnyttjat.Bank Norwegian

Kreditkort med limit upp till 100 000,00 kr

Ingen avgift på varuköp, varken i Sverige eller utomlands. Upp till 45 dagars räntefri kredit och gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd.

Ex. vid uppskjuten betalning: eff 21,93%, 15000 ö/12 m. Tot: 16.673

ICA Banken Kreditkort

Kortkredit mellan 20 000,00 kr till 100 000,00 kr

Kredit utan ränta i upp till 60 dagar. Banktjänster via webb, app, telefon och butik. Låg kortavgift - endast 27 kronor per månad

Individuell ränta. Läs mer på kortutgivarens hemsida.

Marginalen Gold

Valfri kredit upp till 100 000,00 kr

Delbetala köp över 4.000 kr och slipp dyra butikskrediter. Om en oväntad utgift eller faktura dyker upp kan du enkelt föra över pengar till andra bankkonton eller betala fakturor med ditt kort.

Vid betalning av total skuld utgår ingen ränta för köp. Vid nyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73% (2013-05-01). Årsavgift 195 kr (0 kr första året).


Ett kreditkort kan i många hänseenden jämföras med en kontokredit. Det är ungefär samma kostnader, men kreditkort har vanligtvis en lägre ränta men en längre ansökningsprocess. Det kan t ex vara Marginalen Bank eller ICA Banken som har gett dig tillgång till en kredit som du sedan kan använda till att handla varor och tjänster.

Ett kreditkort kan också jämföras med ett lån eller snabblån, med den skillnaden att ett snabblån sätts in på ditt lönekonto, medan ett kreditkort ger dig ett fysiskt plastkort som du använder för att utnyttja din kredit.


När du har en beviljad kredit, betalar du endast ränta för den utnyttjade krediten och i många fall betalar du endast ränta ifall du väljer att delbetala dina inköp. En typisk ränta för ett kreditkort ligger mellan 7-8% upp till 15-20%. Sedan finns det ofta en kortavgift som man betalar, antingen per månad eller hel- eller halvår. Kortavgiften ligger vanligtvis på ett par hundralappar per år.


Ett kreditkort kan du använda på samma sätt som du gör med ett traditionellt bankkort; du betalar dina inköp via nätet eller direkt i butik med hjälp av ditt kreditkort. Många kreditgivare ger dig också möjlighet att föra över pengar till ditt bankkonto eller att betala räkningar direkt via nätet. Det finns också tillfällen då det kan löna sig att använda sitt kreditkort för att betala - t ex om du befinner dig utomlands. Undersök vad din bank tar ut för avgifter för att ta ut pengar i annan valuta än svensk, och kolla detta mot vad ditt kreditkort tar för samma uttag.


Så gott som samtliga banker eller kreditinstitut som ger ut kreditkort, ger dig möjligheten att delbetala dina inköp som du gör med ditt kreditkort. Det är just delbetalningsalternativen som de sedan tjänar majoriteten av sina pengar på. Var också försiktig med att välja att dela upp betalningen på ditt kreditkort - detta eftersom det påverkar din kreditvärdighet väldigt negativt. Läs mer om detta på vår sida om snabblån utan uc, där vi mer ingående går igenom kreditupplysningar och vad som påverkar din kreditvärdighet.


Det finns självklart ljusglimtar med att använda ett kreditkort för att sköta sina betalningar; ev av dessa är de bonuspoäng som du samlar ihop när du använder ditt kreditkort för att betala dina inköp. De flesta kreditkort har ett bonusprogram som ger dig “poäng” för varje spenderad krona. Dessa poäng kan du sedan använda genom att byta dem mot erbjudanden från företag som ditt kreditkort har knutit avtal med. Det kan t ex gälla hotellnätter, flygresor, biocheckar och andra former av present- och värdecheckar. Du kommer inte att bli miljonär på kuppen, men att dra nytta av dessa erbjudanden och samtidigt se till att betala av sina kreditkortsinköp direkt istället för att välja att delbetala dem, kan göra underverk för privatekonomin.

Kreditkort